Thursday, April 26, 2012

Quiz 8: Geography Questions and Answers

QUIZ 6: Geography (India and World) Multiple Choice Question (MCQ) for RAS/IAS and various Bank, PSC Examinations.
 1. The pennines (Europe), Appalachians (America) and the Aravallis (India) are examples ofA. old mountains
B. young mountains
C. fold mountains
D. block mountains
Answer: A
2. Which of the following is a peninsular river of India?A. Gandak  
B. Kosi
C. Krishna
D. Sutlej
Answer: C
3. Which country has the largest coast line?A. USA  
B. Australia
C. Canada  
D. India
Answer: C
4. The two states of India, most richly endowed with iron ore, areA. Bihar and Orissa
B. Madhya Pradesh and Orissa
C. Bihar and West Bengal
D. Madhya Pradesh and West Bengal
Answer: A
5. Largest Producer of aluminium in the world:A. Australia
B. France
C. India  
D. USA
Answer: D

6. Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?A. Cauvery
B. Godavari
C. Krishna
D. Mahanadi
Ans: D
7. Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?A. Gandhi Sagar
B. Hirakud
C. Periyar
D. Tungadhadra
Ans: A
8. pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is calledA. the Palghat gap
B. the Bhorghat pass
C. the Thalgat pass
D. the Bolan pass
Ans: A
9. "Yarlung Zangbo river" in India, is known asA. Ganga  
B. Indus
C. Brahmaputra  
D. Mahanadi
Anc: C
10. "Salal Project" is on the riverA. Chenab  
B. Jhelum
C. Ravi  
D. Sutlej
Ans: A
11. India's highest annual rainfall is reported atA. Namchi, Sikkim
B. Churu, Rajasthan
C. Mawsynram, Meghalaya
D. Chamba, Himachal Pradesh
Ans: C
12. The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up byA. Indian Oil Corporation Ltd.
B. Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
C. Bharat Petroleum Corporation Ltd.
D. Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.
Ans: A
13. Radcliffe line is a boundary betweenA. India and Pakistan
B. India and China
C. India and Myanmar
D. India and Afghanistan
Ans: A
14. state having a largest area of forest cover in India isA. Arunachal Pradesh
B. Haryana
C. Madhya Pradesh
D. Assam
Ans: C
15. Food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?A. Barley and maize
B. Jowar and bajra
C. Rice
D. Wheat
Ans: C
16. Number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are
A. 15  
B. 22
C. 12  
D. 9
Ans: B
17. Shimla Convention is an agreement that setsA. Shimla as a tourist spot
B. Shimla as the capital of Himachal Pradesh
C. boundary between India and Tibet
D. None of the above
Ans: C
18. The oldest oil field in India is: A. Anleshwar, Gujarat
B. Bombay High, Maharashtra
C. Nawagam, Gujarat
D. Digboi, Assam
Ans: D
19. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?A. Ganga, Brahmaputra and Godavari
B. Mahanadi, Krishna and Cauvery
C. Luni, Narnada and Tapti
D. Both (a) and (b)
Ans: D
20. Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?A. Brahmaputra, Ganges and Sutlej
B. Ganges, Sutlej and Yamuna
C. Brahmaputra, Indus and Sutlej
D. Chenab, Ravi and Sutlej
Ans: C