QUIZ 6: General Science Questions and Answers

QUIZ 6: General Science Multiple Choice Question (MCQ) for RAS/IAS and various Bank, PSC Examinations.
1.Inventor of Cell was:
A. Robert Cook
B. Darvin
C. Einstein 
D. Robert Hook
Ans: D
2. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?
A. Oxygen
B. Hydrogen sulphide
C. Carbon dioxide
D. Nitrogen
Answer: B
3. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
A. Tin
B. Mercury
C. Lead
D. Zinc
Answer: B
Tips: Amalgam is a substance formed by the reaction of mercury with another metal. Almost all metals can form amalgams with mercury, notable exceptions being iron and platinum.
4. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
A. Phosphorous
B. Bromine
C. Chlorine
D. Helium
Answer: B
5. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is
A. Copper
B. Magnesium
C. Iron
D. Calcium
Answer: B
Tips: Chlorophyll is a chlorin pigment, which is structurally similar to and produced through the same metabolic pathway as other porphyrin pigments such as heme. At the center of the chlorin ring is a magnesium ion.

6. Which of the following is used in pencils?
A. Graphite
B. Silicon
C. Charcoal
D. Phosphorous
Answer: Option A
7. The gas usually filled in the electric bulb is
A. Nitrogen
B. Hydrogen
C. Carbon dioxide
D. Oxygen
Answer: A
8. Washing soda is the common name for
A.Sodium carbonate
B. Calcium bicarbonate
C. Sodium bicarbonate
D. Calcium carbonate
Answer: A
9. Which of the gas is not known as green house gas?
A. Methane
B. Nitrous oxide
C. Carbon dioxide
D. Hydrogen
Answer: D
10. Color and state of Bromine is a
A. black solid
B. red liquid
C. colourless gas
D. highly inflammable gas
Answer:B
11. The hardest substance available on earth is
A. Gold   
B. Iron
C. Diamond   
D. Platinum
Answer: C
12. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is
A. Argon   
B. Xenon
C. Helium   
D. Krypton
Answer: C
13. During the process of Rusting of Nail, iron oxide is formed
A. without any change in the weight of the nail
B. with decrease in the weight of the nail
C. with increase in the weight of the nail
D. without any change in colour or weight of the nail
Ans: C
14. Galvanised iron sheets have a coating of
A. lead   
B. chromium
C. zinc   
D. tin
Ans: C
15. Heavy water is
 A. Deuterium oxide
B. PH7
C. rain water
D. tritium oxide
Answer: A
16. Which gas is included in LPG Cylinder to detect leak
A. ethyl mercaptan
B. Methly Carbonate
c. Methan
D. Hydrogen Oxide
Ans: A
Tips: LPG by default is Odorless gas, ethyl mercaptan which produce high smell is included in small quantity to detect leakage.
17. The element common to all acids is
A. hydrogen
B. carbon
C. sulphur   
D. oxygen
Answer: A
18. Non stick cooking utensils are coated with
A. Teflon
B. PVC
C. black paint
D. polystyrene
Answer: A
19. Permanent hardness of water may be removed by the addition of
A. sodium carbonate
B. alum
C. potassium permanganate
D. lime
Answer: A
20. The most important ore of aluminium is
 A. galena   
B. calamine
C. calcite   
D. bauxite
Answer: D
21. Which of the following is in liquid form at room temperature?
A. Lithium   
B. Sodium
C. Francium   
D. Cerium
Answer: C
22. Sodium metal is kept under
A. petrol
B. alcohol
C. water
D. kerosene
Answer: D
23. What is laughing gas?
A. Nitrous Oxide
B. Carbon monoxide
C. Sulphur dioxide
D. Hydrogen peroxide
Answer: A
24. The filament of an electric bulb is made of
A. tungsten
B. nichrome
C. graphite
D. iron
Answer: A
25. Marsh gas is
A. nitrogen   
B. ethane
C. methane   
D. hydrogen
Answer: C
26. LPG consists of mainly
A. methane, ethane and hexane
B. ethane, hexane and nonane
C. methane, hexane and nonane
D. methane, butane and propane
Answer:D
27. Chlorofluorocarbons (CFC) gas is used in which of the following domestic products?
A. Television
B. Refrigerator
C. Tube light
D. Cooking gas
Answer: B
28.Amalgams are
A. highly coloured alloys
B. alloys which contain mercury as one of the contents
C. alloys which have great resistance to abrasion
D. alloys which contain carbon
Answer: B
29. Which of the following metals remain in liquid for under normal conditions?
A. Radium   
B. Zinc
C. Uranium
D. Mercury
Answer:D
30. What is the unit for measuring the amplitude of a sound?
A. Decibel
B. Coulomb
C. Hum   
D. Cycles
Answer:A