Rajasthan Police Constable Exam 2013 Solved Paper, Answer Key, Result Date, Solutions

Rajasthan Police Constable Exam 2013 Solved Paper , Answer Key, Solutions: Rajasthan Police (www.exampolice.rajasthan.gov.in) Today, 6th January 2013 (Sunday) successfully conducted Rajasthan Police Constable GD Written Examination for 10000 Post of Constable GD as part of Rajasthan Police Constable Recruitment 2012. Rajasthan Police Constable General Duty (GD) and Constable Driver written exam was held today from 2:00 PM to 4:00 PM for different district unit and RAC Battalion on District Headquarters across Rajasthan. For Rajasthan Police Constable Exam Results Date, News, Update Visit:
Check Rajasthan Police Constable Exam Results 2013


Download Official Rajasthan Police Constable Exam 2012 Answer Key

Rajasthan Police Constable Exam 2013 Solved Paper, Answer KeyRajasthan Police Constable written Exam 2013 held today have Three Section i.e Section 1 have 30 Aptitude Test Questions while Section II, III have 90 GK Questions. Exam paper has four Sets of paper A,B,C, D with 1/4 Negative Marks. Here is complete Written Exam paper with Answers.
Q.1  Panchana Band is situated at ?
A. Dausa
B. Sawai Madhopur
C. Karauli
D. Kota
Answer: Karauli 
Q.2 Darrah Wildlife Sanctuary is Situated at ?
Answer: Kota 
3. Jawahar sagar dam is situated in which district ?
Answer: Kota-Bundi
4. Which river is called Ganga of Vaagad and Kandhal
Answer:
5. Indian Postal department relesases Ticket on "Phad" of which folk Deity / Lokdevata ?

Answer - Devnarayan ji
6. Dhari Sanskar is popular in which tribe of rajashtan ?

7. Who is remembered as "Mewad ka Rakshak" ?
Answer - Maharana Pratap
8. Main fair of Gogaji is held in Gogamedi, while second fair is held in ?

9. Main motive of Right to Information(RTI) Act is ?
Answer - Transparent Governace/ Prashasha
10. Headquarter of ISRO is at ?
Answer - Bangalore
11. Who is New Chief Justice of India ?

Answer - Altamas Kabeer
12. Who is current Home Minister of India ?

Answer - Sushil Kumar Shinde
13. Narayan Kartikeyan is related to which sports ?
 
Answer: Formula 1 Car race
14. Dang Kshetra Vikas is related to which area ?
 
Answer: Kota-Bundi-Sawai Madhopur-Dholpur
15. Solar Energy Enterprises Zone (SEEZ) is in district of ?
 
Answer: Jaisalmer-Badmer-Jodhpur
16. Which district do Not have River ?

 Answer: Bikaner-Churu
17. Som, Kamla, Amba Irrigation project is located in district ?
 
Answer: Dungarpur on Soma and Gomti River
18. Indian Railway Minister who presenteD Rail Budget 2012-13 is ?
 
Answer: Dinesh Trivedi
19. Geeta Choudhary is related to sports of ?
 
Answer: Judo
20. Racer Usain Bolt is from which country ?
Answer: Zamaica
21. Police University in Rajasthan is annouced for which district ?
Answer: Jodhpur
22. Famous Gazal singer Jagjit Singh was born in ?

Answer: Sri Ganganagar
23. Maximum working days in MNREGA is ?

Answer: 100 Minimum - Need discussion on Maximum No. of days
24. Vaishnav jan to tene kahiye Bhajan is written by ?

Answer: Narsinh Mehta
25. First player to win Medal in London Olympics 2012 is ?

Answer: Gagan Narang 

26. What is use of Carburetor in Bike ?
Answer: To Mix Air and Petrol
27. Mangarh in Banswara district of Rajasthan is known for ?

Answer: Tribal people killed by British / English
28. First station of Thar Station while train comes from Pakistan ?

Answer: Munnabao
29. Sun Light is useful for Human because of ?

Answer: Provides Vitamin D to skin

30. Bhabha Atomic Research Centre (BARC) is located at ?
Ans: Trombay, Mumbai

31. Nangal dam in Bhakda-Nangal Project is constricted on river ?
Sutlej River
32. First Month of Hijri calendar is ?
Answer: Muḥarram

33. Khalsa Panth is established by ?
Guru Govind singh
34. Bidi is made from Leaf of which tree ?
Ans: Tendu
35. Natani Ka Chabutara is made on which Lake ?
Answer: Pichola Lake, Udaipur
36. Marumahotsav is held in ?
Answer: Jaisalmer
37. Kalpvrikha of Desert is ?
Answer: Khejadi
38. Which one is not Hard water lake ?
Answer: Kaylana Lake, Jodhpur
39. Dulari Scheme is related to ?
40. Tejaji Fair is held at ?
Answer: Parbatsar, Nagaur
41. Patawon ke Haveli is situated at ?
Jaisalmer
42. Banas river has which dam ?
Answer: Bisalpur Dam
43. Vansthali Vidyapeeth is located in district of ?
Answer: Tonk
44. Talchapar is famous for ?
Black Deer reserve / Abhyaran
45. Great Indian bustard is ?
Answer: Godawan - State bird of Rajasthan
46. Dhari Sanskar is popular in tribe of ?
Answer: Sahariya
47. Nevla Puja is done on which day ?
Answer: Nidari Navami
48. Pink Color to Jaipur is given by which king ?
Answer: Sawai Ram singh
49. "Chundawat Mange Sainani, Sar Kat de diyo Kshakrani" is related to ?
Answer: Salah Kanwar
50. Mawat is ?
Answer: Rain in winter season
51. Bohra Samaj Urs is held at ?
52. Panchayat Samiti Pradhan give resignation to ?
53. Area between Banswada-Dungarpur is called ?
54. City of Nawabs in Raasthan is ?
55. Baneshwar Dham is located in Village ?
56. Which mandir is made from Ghee instead of Water as per old myth ?
57. Subotiya Lokgeet is related to ?
58. Mathairan is lok geet of which district
59. Bansi Dugari of Folk deity Tejaji is in ?
60. Which districts are on International Boarder ?
Answer:Ganganagar-Bikaner-Jaisalmer-Barmer
61. Hills of Sirohi regions in local language is called ?
62. Aravali range begins in South-west of rajasthan from district of ?
63. Which University will be renamed on Former president Radhakrishnan
64. National Ayurvedic University, Jodhpur
65. Rajasthan's Sheep-wool center is located at Badmer
66. Which district is known as Rajasthan's Nagpur for orange production
67. Highest production of Cotton in Rajasthan is at ?
66. Chouth ka Barwada of Sawaimadhopur is known for mineral
67. Which fort is said to be Bakhtarband
68. Which scheme by Govt. of rajasthan is launched for Cleanness and Health in Govt. schools
69. Which place is known as Khuraho of Rajasthan
Answer: Kiradu Temple
70. Who visited Khetari ?
Answer: Swami Vivekananda
71. Keribhant ki Odhani is famous among woman of ?
Answer: Aadiwavi Womens - Need discussion.
72. Song for "Kela Devi" is called ?
Answer: Languriya
73. Who is known as "Kokila of Desert" ?
74. Device used for making filed plane is ?
75. People who do Chunai is known as ?
76. Which award is given for Woman Empowerment on women's day.
77. Rajasthan main Mahila Rojgar Office ki prithak se sthapana kahan ki gayi ?

78. Gorband is jeweller ?
Answer- Weared in Camel's neck
79. "Morni Modna" is related to tribal community of ?
80. "Faere-Faere" is related to Tribale community of ?
81. "Tiriya, Tel, Hammir Hat, Chade Na dugi bar" is said abour which fort's king ?
82. Rajasva Rajya Abhilekhagar is situated at ?
83. Which Queen of Chittorgarh asked for help from Humaeu ?
84. Registan ka Jal Mahal is ?
85. Patawon ki Haveli is situated at ?
Answer: Jaisalmer
86. Mongoose/Nevala Pooja/Prey is done on ?
Answer: Nidri Navami
88. "Bajeda" is ?
89. Barmer print is called ?
Answer: Ajarak
90. Shushk Van Sansthan (AFRI) is situated at ?
Ans: Jodhpur the institute Name is Arid Forest Research Institute(AFRI), Jodhpur

149 comments:

  1. The H.q. Of ISRO is Bangaluru...

    ReplyDelete
  2. please give more answer...............

    ReplyDelete
  3. Suresh Siyag 7737609599January 6, 2013 at 8:05 PM

    i think in question no. 5 tejaji is correct answer as per rai publication police constable 2013 edition

    ReplyDelete
  4. please give more answer .............sir

    ReplyDelete
  5. please give more answer of section C

    ReplyDelete
    Replies
    1. NAME OF TEMPLE MADE OF GHEE IS BHANDA SHAH JAIN TEMPLE BIKANER: BENESWAR DHAM IS SITUATED AT VILLAGE NAYATAPURA

      Delete
  6. in qs. no. 29 gadra road is right ans not munnabao

    ReplyDelete
  7. rajya abhilekhagar- bikaner

    ReplyDelete
  8. tarabhat odhni- aadiwasi mahila

    ReplyDelete
  9. runthambor- bakhtar band durg

    ReplyDelete
  10. meja dam- kothari

    ReplyDelete
    Replies
    1. thaks actually i hasnt question paper, what was the question related to banas river

      Delete
  11. choth ka barwara- sesa jasta

    ReplyDelete
  12. rajasthan ka khajuraho- kiradu

    ReplyDelete
  13. maharana pratatp birth- kumbhalgarh

    ReplyDelete
  14. kathal ganga - mahi

    ReplyDelete
  15. fhaire -fhaire... bhil

    ReplyDelete
  16. gorband..........camel

    ReplyDelete
  17. chudavat mange sainani sar kat de dio........salah kanwar

    ReplyDelete
  18. pink color give by - jai singh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pink color painted by ramsingh 2nd for occation
      of prince Alvert Mayank kuntal

      Delete
    2. pink colour jaipur ans.ram singh ditiya

      Delete
  19. subtia lokgeet.....bhil stri..
    matheran kala.......bikaner
    sirohi ki pahadiy........bhakar
    radhakrishna university......aaurved uni. jodhpur
    kapas....................hanumangad
    kaila devi..............languriya geet

    ReplyDelete
  20. pink color of jaipur ANWSER:-SAWAI RAM SINGH

    ReplyDelete
  21. PRIYA KA DIYA LINK FARJI H

    ReplyDelete
  22. second fair of gogaji ANSWER:-DADERWA

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. geeta ghoudhary-judo

    ReplyDelete
  25. kokila of desert ANWSER:-GAVRI DEVI
    9983900070

    ReplyDelete
  26. ques no.5 indian postal stamp ANSWER:- TEJA JI
    9983900070

    ReplyDelete
    Replies
    1. devnarayan g 1992 me jari kiya gaya h

      Delete
    2. DEVNARAYAN G HE AYAGA YAAR 7597420053

      Delete
    3. PABUJI is correct answer... u idiot constables :D

      Delete
  27. Songs of Kaila devi is : LANGURIYA
    KERIBHANTH ki odhani is : AAdiwasi Mahila
    who visit kherti : Swami Vivekanand
    JAGDEEP SINGH SOLANKI 9214958973

    ReplyDelete
  28. hills of sirohi:- ANSWER:- ARBUD (SIRANWA)
    9983900070

    ReplyDelete
  29. Subtiyoo ----- releated to bhil female...

    ReplyDelete
  30. 1.People is chunayi is Known : CHEJARA
    2.Highest production of Cotton : Hanumangrah
    3.Arawali Start at Rajasthan : SIROHI
    4.Bansi Dugari at Nainwan (BUNDI)
    5.Veneshawar Dham Mela in Pratap pura : None of these
    6.Bhandashah Jain mandir is made By Ghee

    ReplyDelete
    Replies
    1. naya tapra ...banesvar...dungarpur

      Delete
  31. Mewad ka Rakshak----- Maharana Pratap
    Hirjri--------------Muharram
    Bidi--------Tendu

    7737609599

    ReplyDelete
  32. total 3 question wrong he bounas milna chahiye

    ReplyDelete
  33. raj. police answer त्रिभुज-12,खरगोश-गड्डा 23तारिख-बुधवार दर्पण-प्रश्न गलत अगले वर्ष-सोमवार अलग-23 भिन्न-एडमिरल एक कार्यालय-बुधवार RIVETS-234769 समीकरण-16 सिस्मोग्राफ-भूकम्प सयुक्त परिवार-प्रश्न गलत आयत-16 35बच्चो-23 अग्रेजी वर्णमाला-एक भी नही पानी टंकी-इनमे से नही तर्कसगंत-? दीपक-35 मी क स्थान -पूर्व कजिन-SK सकेँत-गुणा ABCD-? वायुयान-समुद्र पुस्तके-शब्दकोश अजय-8:45AM पिता-13 वर्ष एक सन्तरा-4 एक दोङ-गोरव रमेश-चाचा ओलम्पिक-भारत एव आस्ट्रेलिया (भाग-ब) ईजन के पिस्टन, आदिवाशियो का अग्रेजो द्वारा दमन, दर्रा-कोटा, मुनाबाव,करौली,विटामिन डी ,हरिकोटा,सतलज,रबी -उल -अळल, नेवलाष्टमी,गुरु गोविन्द,तेंदू,पिछोला,पारदर्सी,बैगंलोर,अल्तमस कबीर,शिंदे फार्मुला वन रेस कोटा बुन्दी स धोल ,बीकानेर चुरु ,डुगंरपुर,दिनेश त्रिवेदी जिनमास्टिक जमैका जयपुर गंगानगर 100दिवस मेहता ,विजेन्द्र ..... 9166584652

    ReplyDelete
    Replies
    1. udaipur genral cut off ..75 no.

      Delete
    2. KUCH ATA BHI H YA NAHI

      Delete
    3. kuch jante ho ya nahi gepe met maro

      Delete
    4. galat to mat likho bewkuf ensan

      Delete
    5. pani ki tanki 12 ghante me bhar jayegi

      Delete
  34. jaisalmer 73/ m obc marit

    ReplyDelete
  35. faire- faire cast ranghosh ----------- bhil

    ReplyDelete
  36. rajsthan abhilekhagar in ---------- bikaner

    ReplyDelete
  37. sushak van sanshthan (aafri ) ---------- jodhpur

    ReplyDelete
  38. lok devta tejaji ........ bansi digaari --------------- nagor
    and more answer quick ,,,,,,,,,,,,,,

    9799955143

    ReplyDelete
  39. santara utpadan rajsthan ka nagpur ----------- jhalawar

    ReplyDelete
  40. chudarvat mange sanani sar kat.................. shatarani --------------------- salah kanvar

    ReplyDelete
  41. patvo ki haveli ---------- jaislmer

    ReplyDelete
  42. chunai ka work karne walo ko kahte hai..?

    ReplyDelete
  43. in field jutai ke baad bhumi ko samtal karne wala mota pata kyakahlata h

    ReplyDelete
  44. nevlo ki pooja.... akadasi

    ReplyDelete
  45. bidi -tedu international last station- munabou

    ReplyDelete
  46. 1 watch 3,6,9,12 mirror k samne ulta rakha & if mirror=9:50 So orignal time? Answer = 8:40

    ReplyDelete
  47. patvo ki haveli- jasalmer gorbandh- camel ajark print- barmer mevad rakshak- maharana pratab narega-100days 9414965625

    ReplyDelete
  48. pink colour of jaipur given by SAWAI RAMSINGH

    ReplyDelete
  49. mori modna kis jajati se r
    sambandhit ha?

    ReplyDelete
  50. mori modna kis jajati se r
    sambandhit ha?

    ReplyDelete
  51. GIVE SOVED PAPER VERY SOON

    ReplyDelete
  52. sbi ans wrong h rpc 2013 ki ans key pr visvas kre jaipur ki merit 95%

    ReplyDelete
  53. bansi-dugari Bundi right hai MAHAVEER POTTER bansi bundi

    ReplyDelete
  54. thats not fair
    manrega central gov. ne 100 ki jagha 150 ker diya
    aap shri kirshan ki new curent book study kijiye

    ReplyDelete
  55. Manrega-100 days MAHAVEER POTTER

    ReplyDelete
  56. bhaiyo deemed univercity jaipur
    am sure

    ReplyDelete
  57. kis kaa number aaye gaa rp me is baar

    ReplyDelete
  58. Replies
    1. paan ki kheti . mera dada karta hai.

      Delete
  59. bhai kota general cutt off ka kya hai pta hai kisiko ....

    ReplyDelete
  60. Narega me ab 100 ki jagha 150 days ka rojagar kar diya hai

    ReplyDelete
  61. Morani-Morada-meena
    bhilo ka lock geet- Hamsido
    bhed un sansthan- Jaipur
    mathran-Bikaner
    Subatia lok geet- Bheel
    Narega-150 days

    ReplyDelete
  62. More Question Cont.9887414799

    ReplyDelete
    Replies
    1. kisi ke samne ye ans.mat bta dena muh par jute mar dega.

      Delete
  63. kaladevi song-lanura patwa ke hawali- jaselamer

    ReplyDelete
  64. pachana banad- karauli
    patwao ki hawli- jaisalmer
    raj police school -jodhpur

    ReplyDelete
  65. bhaiyo Bhilwara ki cut off kitni jayegi? sbc ki please reply

    ReplyDelete
  66. jagjeet singh was bron in sriganganagar

    ReplyDelete
  67. bajeda-a special type of gota by-KalirawanaSir

    ReplyDelete
  68. rajai odh kar so jaao
    Hukkaram

    ReplyDelete
  69. sirohi parvat called by local language -bhakhar

    ReplyDelete
  70. Subatya lok geet kiss se h

    ReplyDelete
  71. Any help cont 09555928893

    ReplyDelete
  72. Answer key published on www.hanumangarhlive.com

    ReplyDelete
  73. Namskar ji
    Plese baki ke Ans bhi bta de ji

    ReplyDelete
  74. raj polce solve paper k ans k liye contact kare . main ras pre` clear hu.

    ph. 9829596852
    9024085277

    s.s collage.jhunjunu

    ReplyDelete
    Replies
    1. en nambro ko mobail ke sath pani me nahlaye fir caii kare ras main me ho jayega.9998877555

      Delete
  75. bansi dugari is situated in bundi

    ReplyDelete
  76. kokila of rajasthan= gavari devi

    ReplyDelete
  77. natani ka chabutra --pichhola jhil pr hai


    parmeshwar kumar chamu

    ReplyDelete
  78. GREAT INDIAN BUSTARD IS CALLED GODAVAN

    MURALI MANOHAR JOSHI CHAMU JODHPUR

    ReplyDelete
  79. kuch jante h ya ase hi ghpe mar raha h tum se jadha to me bhi bta sakta hu tu to ase tuke mar raha h
    ye hai group (D) KE ANSWER
    1- 12
    2- ghdha
    3- wednesday
    4- 2.15
    5 saturday
    6 23
    7 comodor
    8 wednesday
    9 234769
    10 18
    11 bhukamp
    12 6
    13 16
    14 23
    15 one
    16 8gante
    17 zyw
    18 35 miter
    19 purav
    20 sk
    21 multiply
    22 two
    23 smunder
    24 shabdh kosh
    25 8.30 am
    26 17 varsh
    27 4
    28 gorav
    29 chacha
    30 bharat aur austrelia
    ye hai rigning guestion answer

    ReplyDelete
  80. Plz give more ans.soon;;;

    ReplyDelete
  81. Are bhai 13 bataliyan me % kitni jayegi kaya 45 nuabar me salect ho jayenge

    ReplyDelete
  82. NEAVLA POOJA = NIDER NAVMI

    ReplyDelete
  83. PANCHAYAT SAMITI PRADHAN-ZILA PRAMUKHA, BANSWARA-DUNGARPU-MEWAL, NATANI KA CHABUTARA- PICHHOLA LAKE, DULARI YOJNA- JIVAN KOSHAL KALYAN IN RAJSTHAN, DESRT MARUKOKILA-ALLAH ZILA BAAI, THESE ARE ANSWERR OF RP CONSTABLE EXLM

    ReplyDelete
  84. esme kuch q galat h

    ReplyDelete
  85. Ans of one reasoning Q is brigediar because all other ranks of Navy it is rank of army

    ReplyDelete
  86. KOKILA OF DESERT

    ReplyDelete
  87. davnarayan ji, formula 1 car race,sushil kumar shindai,almas kabir, gagan narang,vansthali-tonk,maija badh-karoli,

    ReplyDelete
  88. please tell me when the result of raj.police constable for jaipur will be declare.

    ReplyDelete
  89. anil kalal/ramesh chand kalalMarch 19, 2013 at 2:07 PM

    anil kalal/ ramesh chandekalal

    ReplyDelete
    Replies
    1. naresh kalal /ramesh chand kalalMarch 19, 2013 at 2:15 PM

      naresh kalal/ ramesh chand kalal

      Delete
  90. dinesh kumar

    ReplyDelete