RAS/RTS Exam Solved Question Papers 2003

Rajasthan Admin Services(RAS/RTS) Examination Solved Question Papers year 2003 for General Knowledge(GK) and General Science.  
For all Previous year RAS/RTS Papers(1991-2010) visit: RAS Exam Previous years Papers or You can follow us on FACEBOOK OR GOOGLE+

1.       The Area of Rajasthan is about:
a.       2.8 Lakh Square Km.
b.      3.4 Lakh Square Km.
c.       4.5 Lakh Square Km.
d.      5.7 Lakh Square Km.
ANS: 3.4 Lakh Square Km.
2.       What Fraction of Rajasthan’s land area is desert
a.       1/4
b.      1/3
c.       1/2
d.      2/3
ANS: 2/3
3.       For which of the following mineral Rajasthan has a monopoly in the country
a.       Lead-Zinc
b.      MICA
c.       Manganese
d.      Copper
Ans: Lead-Zinc
4.       In which region of rajasthan is coper mined
a.       Bhilwara
b.      Nagaur
c.       Khetri
d.      Neemla
Ans: Khetri
5.       In which region of Rajasthan will you find Teak(SAGWAN) forest
a.       Central
b.      South
c.       North Eastern
d.      North western
Ans: South
6.       Which of the following rivers supplies Maximum water to rajasthan
a.       Chambal
b.      Banas
c.       Mahi
d.      Sabarmat
ANS: Chambal
7.       In which of the following cities in rajasthan is its atomic power plant is situated.
a.       Udaipur
b.      Kota
c.       Bansawara
d.      Alwar
Ans: Kota (Rawatbhata city)

8.       In which district of Rajasthan large reserve of natural gas have been discovered.
a.       Jaisalmer
b.      Dholpur
c.       Banswara
d.      Bikaner
Ans: Jaisalmer
9.       Rajasthan is single largest producer in country of
a.       Balrley
b.      Maize
c.       Gram
d.      Millet
Ans: Millet  (BAJRA)
10.   Which of the following cities is the biggest producer of Cement in Rajasthan
a.       Jodhpur
b.      Jaipur
c.       Chittorgarh
d.      Nagaur
Ans: Chittorgarh
11.   The aim of “Apna gaon-Apna Kam” Scheme is:
a.       To provide Clean water and its management in village
b.      To remove poverty by creating employment for everyone in village
c.       To create awareness about health and family planning
d.      To make everyone literate in village
Ans: B
12.   Which of the following cities in rajasthan has a agriculture university.
a.       Udaipur
b.      Jaipur
c.       Bikaner
d.      Tonk
Ans: C. Bikaner   Tips: This question is always confusing as Bikaner and Udaipur bith have agiculture universities: Maharana Pratap University of Agriculture and Technology, Udaipur & Swami Keshwanand Rajasthan Agricultural University, Bikaner, But we prefer Bikaner as Answer.
13.    The Maharan Pratap Award is giver for excellence in:
a.       Science and technology
b.      Sports
c.       Social works
d.      Performance Arts
Ans: Sports


Download RAS/RTS Exam Solved Question Papers 2003