Quiz 5: Important Days / Diwas Questions

Important Days (Diwas) and Dates:
1. 20th August is celebrated as
A. Earth Day
B. Sadbhavana Divas
C. No Tobacco Day
D. None of these
Answer: B ( Rajiv Gandhi's birthday is celebrated as Sadbhawana Diwas on 20th August.)

2. India Celebrates February 28 every year as 'National Science Day' because on this day
A. first Indian Space craft was launched
B. Nehru laid the foundation of Science labs all over India
C. in 1928 C.V. Raman discovered what was later called the 'Raman Effect'
D. Vikram Sarabhai was born
Answer: C

3. Which of the following festivals is celebrated on Prophet Mohammed birthday?
A. Id-Ul-Zuha   
B. Id-e-Milad
C. Id-Ul-Fitr   
D. Muharram
Answer: B

4. 'Rosh Hashanah' is the new year's day of which communities?
A. Jews   
B. Muslims
C. Hindus
D. Shinto
Answer: A

5. When is the World Population Day observed?
A. May 31
B. October 4
C. December 10
D. July 11
Answer: D



6. January 15 is celebrated as the
A. Republic Day
B. Ugadhi
C. Teachers' Day
D. Army Day
Answer: D

7. The World Environment Day is celebrated on
A. April 7
B. June 5
C. August 6
D. June 16
Answer: B

8. World Human Rights Day is observed on
A. April 8
B. December 10
C. December 7
D. September 5
Answer: B

9. World Literacy Day is observed on
A. Sep 5
B. Aug 6
C. Sep 8
D. Oct 24
Answer: C

10. World woman's day is observed on
A. March 8
B. June 15
C. December 8
D. May 8
Answer: A