RAS/RTS Exam GK Solved Paper 2007

Rajasthan Admin Services (RAS/RTS) PRE Examination Solved Question Papers of year 2007 held on 23-12-2007 for General Knowledge(GK) and General Science.   
For all Previous year RAS/RTS Papers(1991-2010) visit: RAS Exam Previous years Papers or You can follow us on FACEBOOK OR GOOGLE+
1. Super Computer's Word length Range is:
A. 16 Bits
B. 32 Bits
C. 64 Bits
D. 128 Bits
Ans: C
RasExam.com Tips: Supercomputer or Computer processors can NORMALLY access is 64 Bits. However, that depends what type of accessing you're talking about. There exist processors with 128-bit registers. But as on 2007, we believe normally 64-bit is used  Now we think its 128 Bits.  Discussion are welcome on this Question.
2. At which Fahrenheit Temperature, its double to Centigrade Temperature:
A. -6.7 F
B. -12.7 F
C. 135 F
D. 160 F
Ans: D
Rasexam.com Tips: Formula of Temp. Conversion is (F-32)/9 = C/5, So as per Mathematical calculation, There are two temp. where F is twice to C .i.e. 180 F and -24 C So answer will be B as per calculation or -180 F.
3. Which Inscription has "ASHOK" name:
A. Bhabru Inscription
B. Thirteenth Inscription
C. Rummindei Inscription
D. Maski, Small Inscription
Ans: D
4. Candle flame burn at Mirco-Gravity:
A. Becomes Longer
B. Becomes Small
C. Round Shape
D. Remains same
Ans: C
RasExam.com Tips: A microgravity flame forms a sphere surrounding the wick. Diffusion feeds the flame with oxygen and allows carbon dioxide to move away from the point of combustion, so the rate of burning is slowed. The flame of a candle burned in microgravity is an almost invisible blue color.
5. Leta, Mangrol and Salawas is known for:
A. Cloth BUNAI
B. Cloth CHAPAI
C. Woman's shoes
D. Woodan articles
Ans: A
RasExam.com Tips: Watch video of Salawas on Youtube, Just to remember.

6. Author of Book "Jeej Muhammad" is:
A. Jodhpur king Jaswant singh
B. Aamer King Bharmal
C. Jaipur king Sawai Jaisingh
D. Udaipur Maharana Amar Singh
Ans: C
7. Former President Abdul Kalam fled which Fighter plane:
A. F-16
B. MI-30
C. Jaguar
D. Sukhoi-30 MKI
Ans: D
8. Montenegro becomes independent European country in year:
A. 2006
B. 1945
C. 1980
D. 1992
Ans: A
9. In which state Communist started "BU-PORTAM":

A. Andhra Pradesh
B. Tamilnadu
C. Kerala
D. Karnataka
Ans: A
10. India postal Department releases "FAD" of:

A. Ramdevji
B. Devnarayan Ji
C. Pabuji
D. Tejaji Ji
Ans: B
11. Adjacent district in Rajasthan are:

A. Sirohi, Barmer, Jaisalmer
B. Jhalawar, Bundi, TOnk
C. Sirohi, Pali, Nagaur
D. Churu, Jhunjhunu, Jaipur
Ans: C

Download RAS/RTS Exam GK Solved Paper 2007