RAS Computer Science and Engineering Sample Paper 2

Rajasthan Adming Services (RAS) / RTS Examination Computer Science, Computer Engineering Sample Paper 1: SPECIALLY Designed for Non-Computer background (Arts, Science, Commerce, Engineering) Students for RAS PRE (GK,GS) Section which Contains normally 2 Questions from Computer Basic Knowledge.  
1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Ans : B
2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Ans : A
3. -------terminals(Cash register ) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A.Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Ans : B
4. A ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Ans : A
5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Ans : C

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Ans : C
7. ------- tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.
A. GPS
B. PPS
C. RFID
D. GPRS
Ans: C
RASEXAM.COM Tips: Radio-frequency identification (RFID) is the use of a wireless non-contact system that uses radio-frequency electromagnetic fields to transfer data from a tag attached to an object, for the purposes of automatic identification and tracking.
8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Ans : A
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Ans : A
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Ans : A
10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.

A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Ans: A
11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Ans: D
12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.

A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Ans : D
13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:

A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Ans : c
14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.

A. present
B. input
C. Output
D. store
Ans : B
15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. Data
B. Output
C. Input
D. Process
Ans: B
16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Ans : C
17. Computers process data into information by working exclusively with:

A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Ans : D
18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Ans : D
19. The term bit is short for:

A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Ans : C
20. A string of eight 0s and 1s is called a:

A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Ans : B
21. A ____________ is approximately one billion bytes.

A. kilobyte
B. bit
C. Gigabyte
D. Megabyte
Ans: C
22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Ans : C
23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.

A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Ans : A
24. The components that process data are located in the:

A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Ans : C
25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:

A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Ans : D
26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Ans : A
27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:

A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Ans : B
28. The ____________, also called the “brains” of the computer, is responsible for processing data:

A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Ans: D
29. The CPU and memory are located on the:

A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Ans : B
30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:

A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Ans : A
31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.

A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Ans : B
32. System software is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Ans : D
33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:

A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Ans : A
34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Ans : C
35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:

A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Ans: A
36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Ans : D
37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.

A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Ans : B
38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.

A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Ans : D
39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Ans : A
40. ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Ans : A
41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

A. Process > Output > Input > Storage
B. Input > Output > Process > Storage
C. Process > Storage > Input > Output
D. Input > Process > Output >Storage
Ans : D
42. ____________ bits equal one byte.

A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Ans: A
43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Ans : B
44. A byte can hold one ____________ of data.

A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Ans : C
45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Ans : B
46. The operating system is the most common type of ____________ software.

A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Ans : C
47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Ans : B
48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Ans : A
49. The two broad categories of software are:

A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Ans : D
50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:

A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Ans : A
51. Largest IT company of India:
A. Infosys
B. IBM
C. TCS
D. Wipro
Ans: C
RasExam.com: TCS with 2.50 Lakh Employees.
52. "Daksha" is:
A. Archery Academy by Limba ram
B. Software Company
C. BPO Company
D. Infosys Subsidiary
Ans: C
53. FTTH Broadband was launched in Jaipur by:
A. Tata
B. Vodafone
C. BSNL
D. Airtel
Ans: C
54. 3G Stands for:
A. Three Times
B. Third Generation
C. Internet Type
D. Broadband Type
Ans: B
55. MNP stands for:
A. Mobile Number Change
B. Mobile Number Portability
C. Mobile Number Pin
D. Mobile Number Preservation
Ans: B
56. Inventor of WWW:
A. Robert Hook
B. Charles Babage
C. Tim-Berner-Lee
D. Rajat Bhatia
Ans: C
57. HTML Stands for:
A. HyperText Makeup Language
B. HyperText Markup Language
C. Higher Text Maker Language
D. None of above
Ans: B
58. In HTTPS, The character "S" Stands for:
A. Synchronization
B. Secure
C. Simple
D. Sudo
Ans: B, HTTPS stands for: Hypertext Transfer Protocol Secure
59.IEEE Stands for:
A. Industry of Electrical and Electronics Engineers
B. Institute of Electrical and Electronics Engagements
C. Institute of Electrical and Electronics Engineers
D. Industry of Electrical and Electronics Entities
Ans: C
60. SAGA-220 is:
A. Latest Processor from Intel
B. Supercomputer from ISRO
C. Processor from AMD
D. Supercomputer from IBM India.
Ans: B