Sunday, April 22, 2012

PTET 2012 Paper Solved - Answer Key

Rajasthan Pre Teachers Entrance Test (PTET) 2012 exam is held today, 22 April 2012 (Saturday) on different centers. PTET 2012 Cut-off Marks is expted to be inline with PTET 2011 as paper is neither easy nor too hard. The Answer key of Total 50 question paper of Paper will be Uploaded here once Official website Publish it.  For time being lets have a Discussion and Answers of Some of Questions  asked in PTET 2012 Question Paper.
1. Who is RPSC Chairmen:
Ans: BL Sharma
2. IIM in situated in Which city of Rajasthan:
Ans: Udaipur 
3. Police University annouced in Budget 2012-13 in which City:
Ans: Jodhpur ( Sardar Patel Police and security University, Jodhpur)
4. Gazal Singer Jagjit Singh belongs to
Ans: Born in Sri Ganganagar, Rajasthan
5. AM in Radio Stands:
Ans: AM means Amplitude Modulation
6. The Hindu News paper started in:
Ans: 18 September 1878
7. Teachers day is celebrated on:
Ans: 5th September
8. RBI issued Rs. 5 Coin in Memory of which freedom fighter and martyr:
Ans: Bhagat Singh ( on 21st February 2012)
9. Rajasthan State Women Commission Chairperson is:
Ans: Ladkumari Jain
10. Sachin hits 100th Century against which Country:
Ans: Bangladesh 
11. Asia cup Final 2012 is played between:
Ans: Pakistan and Bangladesh
12. Van-Mahotsav is Celebrated on:
Ans:  5 June and even in the first week of July.
13. Author of Anandamath is:
Ans: Bankim Chandra Chatterji
14. Assembly elections held recently in No. of States:
Ans: 5 (Goa, Manipur, Punjab, Uttar Pradesh and Uttarakhand )
15. Total Assembly Seats during 2011 election in UP:
Ans: 403 Seats
16. Which district have Maximum cattle Fair:
Ans: Nagaur.
17. Geet Sethi is associated with:
Ans: Billiards.
18. Speaker of the Lok Sabha
Ans: Meira Kumar.
19. Rajasthan day is celebrated on:
Ans: 30 March
20. Rail Minister who presented Rail Budget 2012-13 is: 
Ans: Dinesh Trivedi
21. Partition of Bengal from India was done in year:
Ans: 1905 (Partition of Bengal from India was done on 16th Oct, 1905 by Viceroy Curzon. Due to these political protests, the two parts of Bengal were reunited in 1911)
22. Gandhi Ji's one of prayer Vaishnav Jan to Tene Kahiye was written by:Ans: Narsinh Mehta (Written in 15th century by Gujarati poet Narsinh Mehta in Gujarati language).

We have only 22 Questions as of Know, If anyone have more Questions Please SHARE GK Questions in COMMENTS Section, So we can Discussion it here and Help us to Create ANSWER KEY for PTET 2012