Current Affairs: October 2012

Current Affairs Question October 2012: Current General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQ) for RAS/ IAS/ Bank Jobs. Question of Rajasthan GK, India GK and World GK will be updated daily during whole month of October 2012. For Current Affairs Live Updates Follow us on FACEBOOK OR GOOGLE+
1. Digitization is Compulsory from 31st October 2012 in which of following cities ?
A. Jaipur, Delhi
B. Delhi, Kolkata
C. Bangalore, Delhi
D. Kolkata, Chennai
Ans: D (Digitization is compulsory for TV in Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata as per new Govt. norms)
2. United Nations conference on biodiversity is held in which Indian City in Oct. 2012 ?
A. Delhi
B. Bangalore
C. Hyderabad
D. Jaipur
Ans: C (United Nations conference on biodiversity begins on 1st Oct. 2012 in Hyderabad. About 2,000 delegates from more than 150 countries will attend the sixth meeting of the Conference of the Parties serving as the meeting of the Parties to the Cartagena Protocol on Biosafety (COP MOP 6).
3. Which Mobile phone has sold out 2 Million in Just 24 Hours of launch ?
A. BlackBerry Playbook
B. Apple iPhone 5
C. Nokia Luminia
D. Apple iPhone 4S
Ans: B 
4. Which Indian company signed a pact with a French Energy company GDF Suez to import LNG (Liquefied Natural Gas)?
A. ONGC
B. INDANE
C. BharatGas
D. GAIL
Ans: D
5. Dhanush is ?
A. Worship
B. Spaceship launched by ISRO
C. Nuclear capable Missile
D. New Navy chief
Ans: C (India successfully test-fired nuclear capable Dhanush, the naval version of Prithvi short-range ballistic missile, from a warship off Odisha coast on 5th October 2012.

6. ICC T20 World cup 2012 is held in ?
A. India
B. Srilanka
C. South Africa
D. Bangladesh
Ans: B
7. Which movie is Oscar entry from India for 2012 ?
A. Sanghai
B. Barfi
C. Fararri ki Sawari
D. Delhi-Belly
Ans: B
8. Winner of ICC T20 World cup is ?
A. Srilanka
B. West Indies
C. India
D. England
Ans: B
9. ICC T20 Player of the series was ?
A. Shane Watson
B. Cris Gayle
C. Virat Kohli
D. Jaywardhane
Ans: A
10. Physics Nobel Prize 2012 winner is ?
A. Sir John Gurdon (UK) and Shinya Yamanaka (JAPAN)
B. Serge Haroche (France), and David Wineland (USA)
C. Robert J Lefkowitz (USA), Brian K Kobilka (USA).
D. Mo Yan (CHINA)
Ans: B
11. Medicine Nobel Prize 2012 winner is ?
A. Sir John Gurdon (UK) and Shinya Yamanaka (JAPAN)
B. Serge Haroche (France), and David Wineland (USA)
C. Robert J Lefkowitz (USA), Brian K Kobilka (USA).
D. Mo Yan (CHINA)
Ans: A
12. Chemistry Nobel Prize 2012 winner is ?
A. Sir John Gurdon (UK) and Shinya Yamanaka (JAPAN)
B. Serge Haroche (France), and David Wineland (USA)
C. Robert J Lefkowitz (USA), Brian K Kobilka (USA).
D. Mo Yan (CHINA)
Ans: C
13. Literature Nobel Prize 2012 winner is ?
A. Sir John Gurdon (UK) and Shinya Yamanaka (JAPAN)
B. Serge Haroche (France), and David Wineland (USA)
C. Robert J Lefkowitz (USA), Brian K Kobilka (USA).
D. Mo Yan (CHINA)
Ans: D
14. Which of the following discipline is not included in Nobel Prize ?
A. Physics
B. Mathematics
C. Piece
D. Economics
Ans: B ( Nobel price is awarded on 6 Discipline Chemistry, Physics, Medicine, Literature, Piece and economics)
15. Man Booker Prize winner annouced in Oct. 2012 is ?
A. Hilary Mantel
B. Jeet Thayil
C. Tan Twan Eng
D. Alison Moore
Ans: A
RasExam.com Tips: British novelist Hilary Mantel made history by becoming the first woman and first British author to become a two-time winner of the prestigious Man Booker Prize for Fiction for her book 'Bring up the Bodies'. She first won the prize in 2009 for the novel Wolf Hall. 60-year-old Mantel's best-selling novel, Bring Up The Bodies, beat five other shortlisted titles including Will Self's Umbrella, which was the bookmakers' favourite. Only two writers Australian author Peter Carey, who won in 1988 and 2001, and the South African J M Coetzee in 1983 and 1999, have achieved this feat.
16. Which Indian player wins Denmark Open 2012 ?
A. Saina Nehwal
B. Sania Mirza
C. Paes-Bopanna
D. Bhupati-Sania Mirza
Ans: A
17. Legendary Film director who passed away on 21st Oct. 2012 ?

A. Devanand
B. Jagjit singh
C. Yash Chopra
D. Yash Johar
Ans: C

POINT TO REMEMBER - CURRENT AFFAIRS (OCTOBER 2012)
* Only Supreme Court Judges, High courts CJS can head the Central and State Information Commission.
* Current CIC is Satyanand Mishra.
* GAAR Stands for General Anti-Avoidance Rules or rule to prevent tax evasion.
* India test Fired Nuclear capable Agni-IV Missile.
* Auction not the Only route for resource allocation: Rules Supreme Court.
* Russia Back India's Bid for seat in UN Security Council.
* US ambassador to Libya killed in violence triggered by an American Film "Innocence of Muslims" that denounces Islam as a cancer.
* Former CJI Raghunath Mishra Passes away.  He was chairmen of First National Human Rights commission from 1993 to 1995.
* Sahitya Akademi President Sunil Gangopadhyay died at his South Kolkata residence in the early hours on Tuesday following a massive heart attack. He had won the Sahitya Akademi Award (1985), Ananda Puraskar `(1989) and the Hindu Literary Prize(2011). After serving five years as the Vice President, he was elected the President of the Sahitya Akademi on 20th February 2008.