Thursday, August 30, 2012

Economic and Social Development in India - Objective Questions

Economic and Social Development in India based Multiple Choice Questions (MCQ) for RAS/RJS, IAS, Bank and State PSC Examinations:
1. First Census of India was held in year:
A. 1911
B. 1872
C. 1881
D. 1891
Ans: C
Rasexam.com Tips: The first Census of India was held in 1881 which was undertaken on 17th February, 1881 by W.C. Plowden, Census Commissioner of India.
2. Prasanta Chandra Mahalanobis is associated with:
A. Indian Institute of Technology(IIT), Kharagpur
B. Indian Statistical Institute(ISI), Kolkata
C. Delhi College of Engineering(DCE), Delhi
D. Indian Institute of Science(IISc), Bangalore
Ans: B
RasExam.com Tips: Prasanta Chandra Mahalanobis(1893 -1972) was an Indian scientist and applied statistician. He is best remembered for the Mahalanobis distance, a statistical measure and played major role in 2nd Five year plan of India.
3. Which authority releases Coins in India:
A. SEBI
B. RBI
C. Govt. of India
D. Currency Board.
Ans: C (Currency Notes are released by Reserve Bank of India(RBI) while Coins are released by Govt. of India).
4. International Monetary Fund (IMF) was established in year:
A. 1991
B. 1956
C. 1944
D. 1950
Ans: C (IMF was Adopted on July 22, 1944 while Entered into force on December 27, 1945)

5. IMF, World Bank was founded in Conference:
A. Bretton Woods Conference
B. 3rd World Summit
C. London World Conference
D. Washington Conference
Ans: A
6. World Trade Organization (WTO) Headquarter is:
A. New york
B. Geneva
C. London
D. Viena
Ans: B
7. Total Member of World Trade Organization(WTO) as on August 2012:
A. 146
B. 157
C. 151
D. 161
Ans: B
8. Central Pollution Control Board (CPCB) was established in :
A. 1981
B. 1971
C. 1974
D. 1984
Ans: C
9. Great Leap Forward is related to:
A. Economic and social compaign in USA after 1933
B. Economic and social campaign of CPC in China
C. Rapid Economic Growth in India after 1991
D. India-US JV for Foreign trade in IT Industry
Ans: B
10. Biggest Coffey producing state of India:
A. Karnataka
B. Kerala
C. Tamilnadu
D. Assam
Ans: B
11. Which Indian Oraganization has Highest Employees
A. COAL India
B. Indian Army
C. BSNL India
D. Indian Railways
Ans: D (Coal India= 4 Lakh, Army-11 Lakh, BSNL=3 Lakh, Railway=15 Lakh)
12. BSE GREENEX Index has total companies:
A. 50
B. 100
C. 20
D. 40
Ans: C (BSE-GREENEX Index includes the top 20 companies which are good in terms of Carbon Emissions, Free-Float Market Capitalization and Turnover.)
13. Bhilai Steel Plant was established with help of:
A. Japan
B. UK
C. US
D. Russia
Ans: D ( Bhilai steel plant was set up with the help of the Soviet Union/ Russia in 1955)
14. RBI was established in year:
A. 1945
B. 1935
C. 1950
D. 1956
Ans: B
15. Chairmen of Planning commission is:
A. Montek Singh Ahluvalia
B. P. Chidambaram
C. Manmohan Singh
D. Ranjan Mathai
Ans: C ( Chairmen of Planning commission is is Always PM of India)