Language based Questions on Hindi, Indian Languages

MCQ on Language: Language is either the specifically human capacity for acquiring and using complex systems of communication, or a specific instance of such a system of complex communication. The scientific study of language in any of its senses is called linguistics. The approximately 6,000 - 7,000 languages currently spoken are the most salient examples. 
1. How many languages and dialects are spoken by people all over the world?
A. 6,000
B. 9,000
C. 4,000
D. 1,000
Ans: A
2. Approximately, how many people speak Chinese language?

A. 1 billion
B. 1 million
C. 1 lakh
D. 1 thousand
Ans: A (Mandarin, a part of Chinese is spoken by 935 Million or Approx. 1 Billion)
3. The language with the richest vocabulary is:
A. Hindi
B. French
C. English
D. German
Ans: C 
4. English Language have more than ...... words:
A. 4,50,000
B. 45,000
C. 4,500
D. 450
Ans: A 
5. The oldest Indian language is: 
A. Telugu
B. Hindu
C. Tamil
D. Punjabi
Ans: A Tamil.
6. The only religious book ever printed in a shorthand scripts is:
A. Ramayan
B. Geeta
C. Kuran
D. Bible
Ans: D

7. LIPI/Script of Hindi Language is:
A. Sanskrit
B. Gurumukhi
C. Devnagiri
D. Urdu
Ans: C
8. Highest Speaking language in India after Hindi is:
A. Tamil
B. Bengali
C. Marathi
D. Punjabi
Ans: B
9. Hindi was adopted official language of India in year:
A. 1947
B. 1948
C. 1950
D. 1956
Ans: C
10. Hindi is defined as Official language of the Union in article:
A. 342
B. 343
C. 383
D. 382
Ans: B
11. Sanskrit is Official language of the state:
A. Karnataka
B. Madhya Pradesh
C. Uttrakhand
D. Himachal Pradesh
Ans: C
12. Total languages defined in 8th Schedule of Indian constitution:
A. 17
B. 18
C. 21
D. 22
Ans: D
13. Dongri Language is spoken in State:
A. Himachal Pradesh
B. J&K
C. Assam
D. Tripura
Ans: B
14. Study of Human language is:
A. Learning
B. Linguistics
C. Reader
D. Languagine
Ans: B
15. Arrange laungages in Assending order of Highest Speaking Language:
A. Arabic, Spainish, English, Chinese
B. Arabic, English, Spainish, Chinese
C. Bengali, French, English, Chinese
D. Spainish, English, Russian, Chinese
Ans: B