RPSC Lecturer(Technical Education) Exam 2012 Answer Key

Rajasthan Public Service Commission(RPSC), Ajmer today announced the Answer Key for RPSC Lecturer (Technical Education/ Polytechnic Colleges)/ RAS Pre (Physics)/ Sr. Demo.(Med. Edu.) Examination held in July 2012. Candidates can check the Answer key at below website link for the following exams:

1. Lecturer (Tech. Education Dept)
2. Sr. Demonstrator (Medical Dept)
3. RAS Pre Exam (Physics)

RPSC Answer key for above exams is available on RPSC Official website link:


* The candidates may submit their objection to RPSC within 7 Days of publishing date.

Argentina Brazil Paraguay Border - Triple Frontier

Triple Frontier is a tri-border area along the junction of Paraguay, Argentina, and Brazil, where the Iguazú and Paraná rivers converge.
MCQs on Triple Frontiers:
1. Triple Fronties is:
A. India, Pakistan, Bangladesh Partition
B. Junction of Paraguay, Argentina, Brazil
C. Indian Army's Latest Tank deployed on LOC
D. India, Pakistan, China Boarder
Ans: B
2. Rivers which form Triple Frontier on Junction of Paraguay, Argentina, Brazil
A. Thane, Panama
B. Amazen, Panama
C. Thane, Amazen
D. Iguazu, Panama
Ans: C

RPSC LDC Result 2012 Declared

Rajasthan Public Service Commission(RPSC), Ajmer today announced the Final results of Lower Division Clerk (LDC) Direct Recruitment Combined Competitive Exam 2011 held in year 2012. RPSC shortlisted 1598 candidates provisionally for various departments. 37 Candidates are selected for RPSC, 325 are for Secretariat, 1236 are for Subordinate offices in Rajasthan.  Selected Candidates are required to download the detailed application form from  on or before 28th September 2012.
RPSC Application Form Download Link:

RPSC LDC Result 2012 Declared, Cut Off Marks:  

Selected Candidates List for Subordinates Offices

Selected Candidates List for Secretariat

Current Affairs: September 2012

Current Affairs Question September 2012: Current General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQ) for RAS/ IAS/ Bank Jobs. Question of Rajasthan GK, India GK and World GK will be updated daily during whole month of September 2012. For Current Affairs Live Updates Follow us on FACEBOOK OR GOOGLE+
1. NAM Summit 2012 was held at:
A. New Delhi
B. Tehran
C. Dubai
D. UAE
Ans:B
2. World Shortest Woman is:
A. Chandra Dangi
B. Jyoti Amge
C. Ankita Khote
D. Nensi Sherpa
Ans:B
3. Girisha Hosanagara Nagarajegowda who won Silver medal in Paralympic Games 2012 belongs:
A. Wrestling
B. Boxing
C. High jump
D. Long Jump
Ans: C
4. Founder of NDDB and man who led 'Operation Flood' is:
A. Dr Verghese Kurien
B. Lal bahadur shashtri
C. Indira Gandhi
D. M.D Kamat
Ans: A
5. ISRO on 9th sept 2012 Launches 100th space vehicle. The name is:
A. AGNI V
B. PLSV C20
C. PLSV C21
D. ANTRIX 100
Ans: C

Economic and Social Development in India - Objective Questions

Economic and Social Development in India based Multiple Choice Questions (MCQ) for RAS/RJS, IAS, Bank and State PSC Examinations:
1. First Census of India was held in year:
A. 1911
B. 1872
C. 1881
D. 1891
Ans: C
Rasexam.com Tips: The first Census of India was held in 1881 which was undertaken on 17th February, 1881 by W.C. Plowden, Census Commissioner of India.
2. Prasanta Chandra Mahalanobis is associated with:
A. Indian Institute of Technology(IIT), Kharagpur
B. Indian Statistical Institute(ISI), Kolkata
C. Delhi College of Engineering(DCE), Delhi
D. Indian Institute of Science(IISc), Bangalore
Ans: B
RasExam.com Tips: Prasanta Chandra Mahalanobis(1893 -1972) was an Indian scientist and applied statistician. He is best remembered for the Mahalanobis distance, a statistical measure and played major role in 2nd Five year plan of India.
3. Which authority releases Coins in India:
A. SEBI
B. RBI
C. Govt. of India
D. Currency Board.
Ans: C (Currency Notes are released by Reserve Bank of India(RBI) while Coins are released by Govt. of India).
4. International Monetary Fund (IMF) was established in year:
A. 1991
B. 1956
C. 1944
D. 1950
Ans: C (IMF was Adopted on July 22, 1944 while Entered into force on December 27, 1945)

National Sports Awards 2012 Winners

National Sports Awards 2012: The President of India, Shri Pranab Mukherjee today presented the National Sports Awards 2012 at a function in Rashtrapati Bhavan. The awards recognize and reward excellence in sports. The following were the recipients of the Awards:
Rajiv Gandhi Khel Ratna Award - 2012:
1. Vijay KumaR - Shooting
2. Yogeshwar Dutt - Wrestling
Arjuna Awards 2012 for 25 Sportsman:
* Deepika Kumari (Archery),
* Laishram Bombayla Devi (Archery),
* Sudha Singh (Athletics),
* Kavita Ramdas Raut (Athletics),
* Ashwani Ponnappa (Badminton),
* Parupalli Kashyap (Badminton),
* Aditya S Mehta (Billiards and Snooker),
* Vikas Krishan (Boxing),
* Yuvraj Singh (Cricket),
* Sardar Singh (Hockey),
* Yashpal Solanki (Judo),
* Anup Kumar (Kabaddi),
* Samir Suhag (Polo),
* Annu Raj Singh (Shooting),
* Omkar Singh (Shooting),
* Joydeep Karmakar (Shooting),
* Deepika Pallikal (Squash),
* Sandeep Sejwal (Swimming),
* Ng. Sonia Chanu (Weightlifting),
* Narsingh Yadav (Wrestling),
* Rajinder Kumar (Wrestling),
* Geeta Phogat (Wrestling),
* M. Bimoljit Singh (Wushu),
* Deepa Malik (Athletics – Paralympics),
* Ramkaran Singh (Athletics – Paralympics)
Dronacharya Awards for 2012: 
1. Shri Virender Poonia - Athletics
2. Ms. Sunil Dabas - Kabaddi (Women)
3. Shri Yashvir Singh - Wrestling
4. Shri Harendra Singh - Hockey
5. Dr. Satyapal Singh - Para Sports (Athletics)
6. Shri J.S. Bhatia - Athletics  *
7. Shri Bhawani Mukherjee - Table Tennis *
8. Shri B.I. Fernandez, Cuban Boxing Coach - Boxing *- for Life Time Achievement
Dhyan Chand Awards 2012: 
1. Shri Jagraj Singh Mann - Athletics
2. Shri Gundeep Kumar - Hockey
3. Shri Vinod Kumar - Wrestling
4. Shri Sukhbir Singh Tokas - Para-Sports
Tenzing Norgay National Adventure Awards 2011 
1. Col Anand Swarup., SM* - Land Adventure
2. Subedar Rajendra Singh Jalal - Land Adventure
3. Ms. Bhakti Sharma - Water Adventure
4. Shri Mandip Singh Soin - Life Time Achievement
Rashtriya Khel Protsahan Puruskar 2012: 
1. Community Sports Identification and Nurturing of Budding Young Talent  - Steel Authority of India Ltd. (SAIL)
2. Financial Support for Sports Excellence - Railway Sports Promotion Board (RSPB)
3. Establishment and Management of Sports Academies of Excellence - Services Sports Control Board (SSCB)
4. Employment of Sportspersons and Sports Welfare Measures. - Air India Sports Promotion Board

Language based Questions on Hindi, Indian Languages

MCQ on Language: Language is either the specifically human capacity for acquiring and using complex systems of communication, or a specific instance of such a system of complex communication. The scientific study of language in any of its senses is called linguistics. The approximately 6,000 - 7,000 languages currently spoken are the most salient examples. 
1. How many languages and dialects are spoken by people all over the world?
A. 6,000
B. 9,000
C. 4,000
D. 1,000
Ans: A
2. Approximately, how many people speak Chinese language?

A. 1 billion
B. 1 million
C. 1 lakh
D. 1 thousand
Ans: A (Mandarin, a part of Chinese is spoken by 935 Million or Approx. 1 Billion)
3. The language with the richest vocabulary is:
A. Hindi
B. French
C. English
D. German
Ans: C 
4. English Language have more than ...... words:
A. 4,50,000
B. 45,000
C. 4,500
D. 450
Ans: A 
5. The oldest Indian language is: 
A. Telugu
B. Hindu
C. Tamil
D. Punjabi
Ans: A Tamil.
6. The only religious book ever printed in a shorthand scripts is:
A. Ramayan
B. Geeta
C. Kuran
D. Bible
Ans: D