QUIZ 1: Indian GK Question and Answers

1. Father of civil Aviation in India
Ans : J.R.D. Tata
2. First electric car of India
Ans : Rava
3. The paramilitary force of India setup to provide security to Industrial undertakings owned by the Government is
 Ans : Central Industrial Security Force (CISF)
4. From where was GSAT-1 launched
Ans : Sriharikota
5. The first human-made objects to reach altitudes above 80 km is
Ans : V-2s, a rocket

6. The slogan associated with French Revolution
Ans : Liberty, Equality and Fraternity
7. In 1815 Napoleon was defeated in the battle of
Ans : Waterloo
8. Whose period was known as the Golden Age of Rome?
Ans : Augustus Caesar
9. The king ruled in the period of French revolution
Ans : Louis 16th
10. The political party of Hitler
Ans : National Socialist Party (Nazi)
11. Brown shirts were associated with
Ans : Hitler
12. The political party of Mussolini
Ans : Fascist Party
13. Black shirts were associated with
 Ans : Mussolini
14. Who organized 'Red Army'
Ans : Trotsky
15. pentagon is
Ans : the defence department of USA
16. The movement of a plant part toward or away from a source of heat is called
Ans : Thermotropism
17. The movement or growth of an organism or part of an organism in response to a chemical stimulus
Ans : Chemotropism
18. Plant that will only grow in water or in a very moist environment
 Ans : Hydrophytes
19. Plant that needs moderate amounts of moisture for growth is known as
Ans : Mesophytes
20. Green plant pigment used in photosynthesis is called
Ans : Chlorophyll
21. Nal Sarovar Bird Sanctuary is located in which state
Ans : Gujarat
22.  Months in Hebrew calendar
Ans : Shevat, Adar, Nisan, Iyar, Sivan, Tammuz, Av, Elul, Tishri, Heshvan, Kislev, Tevet
23. The design of the National Flag was adopted in the year
Ans : 22nd July 1947
24.  The first regular census in India was taken in the year
 Ans : 1881
25.  First computer literate Panchayat in India is
 Ans : Vellanad (Kerala State)
26. The longest highway in India runs from
Ans : Varanasi to Kanyakumari, NH 7, 2369 km
27.  Which Indian town has been selected as the first 'Eco Town' of India
 Ans : Panipat
28. Inventor of www(World wide web)
 Ans : Tim-Berner-Lee
29. Father of Computer
 Ans : Charles Babage
30. Human Cells was discovered by
Ans. Robert Hook