Saturday, September 11, 2010

RAS Pre 2010 GK Questions Sample paper 1

Hi, Friends Please find some of General Studies test Questions with answer for RAS Exam 2010.
1 China raised strong objection to the visit undertaken during November, 2009 by the Dalailama to?
(A) Gangtok
(B) Tawang
(C) Laddakh
(D) None of the above
Ans:B
2. A species is considered to be extinct only if it has not been seen in its natural habitat for the
last—
(A) 15 years
(B) 25 years
(C) 40 years
(D) 50 years
Ans:D
3. Chaurabari glacier is located towards
(A) South of Kedarnath Temple
(B) West of Kedarnath Temple
(C) North of Kedarnath Temple
(D) Fast of Kedarnath Temple
Ans:A
4. The Project Director of Chandra Yaan-2 is?
(A) C. Rangrajan
(B) A. P. J. Kalam
(C) P. Chidambaram
(D) Dr. M. Annadurai
Ans:D
5. Which river of Africa cuts the Tropic of Capricorn twice?
(A) Zambezi
(B) Limpopo
(C) Congo
(D) Niger
Ans:B
6.Beyant Shakhodhar Island is located near
(A)Kathiawar Coast
(B)Arabian sea coast
(C)Raan of Kutch
(D)Gulf of Cambay
Ans :A
7.Piram Island is located near
(A)Kathiawar Coast
(B)Arabian sea coast
(C)Raan of Kutch
(D)Gulf of Cambay
Ans :B
8. Diu Island are located near ?
(A)Kathiawar Coast
(B)Arabian sea coast
(C)Raan of Kutch
(D)Gulf of Cambay
Ans : D
9. Which one of the following lakes is the source of the Nile river?
(A) Nyasa
(B) Tanganyika
(C) Victoria
(D) Chad
Ans:C
10. The ideal habitat of the Siberian Crane is found in?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) AndliraPradesh
(D) Orissa
Ans:B
11. Which one of the following is
correctly matched?
(A) Campos —Northern Brazil
(B) Llanos—Venezuela
(C) Pampas-Chile
(D) Selva—Southern Brazil
Ans:B
12.Kandla Port is Located in which state ?
(A) Maharashtra
(B) Orissa
(C)Tamil Nadu
(D)Gujarat
Ans : D
13.Nhava Shewa Port is Located in which state ?
(A) Maharashtra
(B) Orissa
(C)Tamil Nadu
(D)Andhra pradesh
Ans :A
14.Paradeep Port is Located in which state ?
(A) Maharashtra
(B) Orissa
(C)Kerala
(D)Gujarat
Ans :B
15.Tutricorin Port is Located in which state ?
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C)Tamil Nadu
(D)Gujarat
Ans :C
16. The first music college that was established for music education in U.P. is—
(A) Sangeet Natak Academy
(B) Bhatkhande Hindustani Sangeet Mahavidyalay
(C) Lalit Kala Academy
(D) Bhartendu Natya Academy
Ans:B
17. Which one of the following criteria for deciding an urban area, according to Census of India, is not correct ?
All places with—
(A) either a Municipality or Corporation or Cantonment or Notified Town Area Committee
(B) a minimum population of 5000
(C) at least 60% of male population engaged in non-agricultural pursuits
(D) a density of population of at least 400 persons per square km
Ans:C
18. ‘Trayi’ is a name for
(A) Three Vedas
(B) Dharma, Sangha and Buddha
(C) Three Gods in Hindu Pantheon
(D) Three seasons
Ans:A
19. The Government of India Act, 1935 was based on the report of ?
(A)Cabinet Mission
(B) Cripps Mission
(C)Rowlatt Commission
(D) Simon Commission
Ans:D
20. The rear view mirrors of auto mobiles are such as may produce?
(A) real and enlarged image
(B) real and diminished image
(C) virtual and enlarged image
(D) virtual and diminished image
Ans:D
21. The First University Chair of Sanskrit was founded in Europe in?
(A) England
(B) France
(C) Germany
(D) Russia
Ans:C
22. Which one of the following statements is not true?
(A) The foundation of the system of civil administration was firmly laid down by Warren Hastings on which the super structure was raised by Cornwallis
(B) Clive was responsible for reforming the East India Company’s Civil and Military Services
(C) Lord William Bentick was one of the greatest British rulers as he consolidated the British Empire in India
(D) Lord Dalhousie added rich territories to the British Empire on the basis of the Doctrine of Lapse
Ans:B
23. The Constitution provides for appointment of adhoc judges in the?
(A) Supreme Court of India
(B) High Courts
(C) District and Session Courts
(D) All of the above
Ans:A
24. Who among the following deserves the credit for the construction of ‘Lal Quila’?
(A) Sikandar Lodi
(B) Aurangzeb
(C) Jahangir
(D) Shahjahan
Ans:D
25. Who among the following had headed the group of advocates to argue the case on behalf of The Indian National Army in the Red Fort trials?
(A) Bhulabhai Desai
(B) Kailash Nath Katju
(C) Sir Tej Bahadur Sapru
(D) Jawaharlal Nehru
Ans:A
26. The famous I.N.A. trials took place in the Red Fort, Delhi in?
(A)1945
(B) 1936
(C)1924
(D) 1917
Ans:A
27. The man first landed on the moon in?
(A) 1969
(B) 1968
(C)1970
(D) 1958
Ans:A
28. Among the Given options, Two major producers of sugar cane are?
(A)Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(B)Maharashtra and Gujarat
(C)Maharashtra and Tamil Nadu
(D) Tamil Nadu and Karnataka
Ans :C
29. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Bihar : Least literate State of the country
(B) Punjab : State with lowest sex ratio in India
(C) Uttar Pradesh : State having highest percentage of country’s population
(D) West Bengal : State with highest density of population in
the country
Ans:B
30. Which one of the following reservoirs is associated with the
Rihand Project?
(A)Gandhi Sagar
(B) Govind Ballabh Pant Sagar
(C) Jawahar Sagar
(D) Govind Sagar
Ans:B