RAS Pre 2010 General Studies(GS) Sample paper 3

1. ‘Project Arrow’ is concerned with the modernization of which of the following?
(A) Airports

(B) Post offices

(C) Road Transport

(D) Railways

2. The city which was selected by a famous International Magazine “Travel and Leisure” in its survey 20th as the best city from tourism point of view in the world is?

(A) Udaipur

(B) Hong Kong

(C) Singapore

(D) Dubai

3. Football World Cup 2010 is being held in?

(A) Britain

(B) Germany

(C) Portugal

(D) South Africa

4. The mascot of the 19th Common wealth Games, to be held in New Delhi is?—

(A)Bhaloo

(B) Cheetah

(C)Oiital

(D) Shera

5. Commonwealth Games are scheduled to take place in New

Delhi, India in 2010. Which location has been chosen for the next Commonwealth Games in 2014?

(A) Brisbane — Australia

(B) Victoria .— Canada

(C) Auckland — New Zealand

(D) Glasgow — Scotland

6. 2016 Olympic Games will be held at?

(A) Chicago

(B) Madrid

(C) Rio de Janeiro

(D) Tokyo

7. Which of the following leguminous plant is also a petro-plant?

(A) Pigeon-pea

(B) Pea

(C)Gram

(D) Pongam

8. If an apple is released from orbiting spaceship, it will?

(A) Fall towards the Earth

(B) Move at a lower speed

(C) Move along with the space ship at the same speed

(D) Move at a higher speed

9. The atmosphere exerts enormous pressure on us. But, we do not feel it because?

(A) Our blood exerts a pressure slightly more than that of the atmosphere

(B) We are used to it

(C) Our bones are very strong and can withstand the pressure

(D) The surface area of our head is very small

10. In which of the following industries is mica used as a raw material?

(A) Iron and Steel

(B) Toys

(C) Glass and Pottery

(D) Electrical

11. The micro-organism which is associated with the production of Bt cotton is a?

(A) Fungus

(B) Bacterium

(C) Blue green Algae

(D) Virus

12. Computer virus is a?

(A) Fungus

(B) Bacterium

(C) Mineral

(D) Software program

13Awacs is a /an

(A) American Cryogenic Rocket

(B) Anti tank missile

(C) Israel developed Falcon for Air Force

(D) Atomic submarine

14 Consider the following statements— Assertion (A) : Space Based Solar Power (SBSP), it is suggested be made a national goal.

Reason (R) : Supply of SBSP is 99% uninterrupted throughout the year, besides the enormity of energy availability.

Select the correct answer using the codes given below

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

15.Hepatitis B is caused by ?

(A) Prolonged Starvation

(B) Protein Deficiency

(C) Bacterial Infection

(D) Viral Infection

16. Which one of the following is not properly matched?

(A) Gene splicing and recombinant DNA technology—Genetic Engineering

(B) A diagnostic test that detect the presence or absence of genetic disorders in unborn child—Amniocentesis

(C) A process by which living organisms break down complex matter into simpler onstituents—Biodegradation

(D) An inbuilt time-keeping system in all organisms—Bio-mass

17. Salk’s vaccine is connected with which one of the following diseases?

(A) Small pox

(B) Titanus

(C)TB.

(D) Polio

18. Which one of the following statements is not true for a person suffering from hypermetropia?

(A) The person can see far objects distinctly.

(B) The focal length of the lens is large

(C) The image of the closeobjects is focused behind the retina

(D) A concave lens is used to correct this defect

19. ‘Endoscope’ used by Doctors for examining the inside of the patient’s stomach works on the principle of?

(A) Reflection of light

(B) Dispersion of light

(C) Total internal reflection of light

(D) Refraction of light

20. Consider the following statements—

Assertion (A) : If Ice collects on the freezer the cooling in the refrigerator is affected adversely.

Reason (R): Ice is a poor conductor of heat.

Select the correct answer using the codes given below

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of(A)

(B) Both (A) and (R) are true. but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

21.What type of electromagnetic radiation is used in the remote control of a television?

(A) Infrared

(B) Ultraviolet

(C) Visible

(D) None of these

22 Sand contains and is made of ?

(A) Calcium

(B) SilicOn

(C) Aluminium

(D) Carbon

23 Which one of the followin2 compounds is used as a sedative?

(A) Potassium bromide

(B) Calcium chloride

(C) Ethyl alcohol

(D) Phosphorus trichloride

24. An enzyme which helps in the digestion of protein is?

(A)Urease

(B) Sulfatase

(C)Trypsin

(D) Protease

25. Methane is present in the atmosphere of?

(A)Moon

(B) Sun

(C)Jupiter

(D) Mars

26. Hydrogen bomb is based on the principle of?

(A) Controlled fusion reaction

(B) Uncontrolled fusion reaction

(C) Controlled fission reaction

(D) Uncontrolled fission reaction

27. In countries where polished rice is the mean cereal in their diet, people suffer from?

(A)Pellagra

(B) Beri-beri

(C)Scurvy

(D) Osteomalacia

28. Which one of the following silver salts is used for producing artificial rains?

(A) Silver chloride

(B) Silver bromide

(C) Silver nitrate

(D) Silver iodide

29. The hypo solution used in photography is the aqueous solution of?

(A) Sodium thiosulphate

(B) Sodium tetrathionate

(C) Sodium sulphate

(D) Ammonium para sulphate

30 Accumulation of which one of the following in the muscles leads to fatigue?

(A) Lactic acid

(B) Benzoic acid

(C) Pyruvic add

(D) Uric acid

31. Which one of the following had supported the Non-cooperation movement, but could not see its upshots?

(A) Bal Gangadhar Tilak

(B) Lala Lajpat Rai

(C) Motilal Nehru

(D) Chitranjan Das

32. Which of the following is a substance abundantly available in the sea and administered in a certain deficiency disease?

(A) Iron

(B) Vitamin A

(C) Fluorine

(D) Iodine

Answers:
1 B
2 A
3 D
4 D
5 D
6 C
7 D
8 C
9 A
10 D
11 B
12 D
13 C
14 A
15 D
16 D
17 D
18 D
19 C
20 A
21 A
22 B
23 A
24 C
25 C
26 B
27 B
28 D
29 A
30 A
31 A
32 D