RPSC IInd Grade Result 2012 – rpsc.rajasthan.gov.in

RPSC 2nd Grade Teacher Result is annouced today, 5th March 2012 by Rajasthan Public Service Commission (RPSC), Ajmer for Social Science(SS), Science, Hindi, English and Mathematics subject.  RPSC has announced IInd Grade teachers result for all Subject on 5th March 2012, late evening on website, even some problem is being reported in RPSC website, such as Loading of pages,takes long time, Error Message " Service not available" but the main thing is result is declared and candidates can check results on RPSC website or website link mentioned below. RPSC held exam for more than 11800+ Post of 2nd grade teachers in different subject. The  2nd Grade Teacher Exam was held on 7, 8, 9 & 10th December 2011 for different subject. Result is announced and candidate can check results by Roll Number on website or subject wise on below website links.

QUIZ 1: Indian GK Question and Answers

1. Father of civil Aviation in India
Ans : J.R.D. Tata
2. First electric car of India
Ans : Rava
3. The paramilitary force of India setup to provide security to Industrial undertakings owned by the Government is
 Ans : Central Industrial Security Force (CISF)
4. From where was GSAT-1 launched
Ans : Sriharikota
5. The first human-made objects to reach altitudes above 80 km is
Ans : V-2s, a rocket

Notice to RPSC by Rajasthan HC for not enforcing new pattern

Rajasthan High Court has issued show cause notice to the Rajasthan Public Service Commission(RPSC) and the state authorities for not implementing the news scheme in the RAS/RTS Examination 2012 as being done by the UPSC and other State PSCs including Andhra Pradesh, Chhattisgarh, UP and Himachal Pradesh, Justice M N Bhandari issued the notice to the state authorities.
Madan Mohan Meena, counsel for petitioners, said, “In 2011, UPSC and many states have replaced the several choices of subjects available in prelims as also in mains examinations with two compulsory papers of GK and General Aptitude in prelims and certain compulsory papers in mains exam. Despite having taken a cabinet decision, the state government is conducting the RAS-2012 exam under the old scheme.”. But as per experts this petitions will not impact the ongoing RAS/RTS Examination 2012.

Age limit is now 45 Year for Rajasthan Govt Employees in Competitive Exams

Rajasthan Government has raised upper age limit to 45 years for its employees for appearing at Rajasthan State and Subordinate Services Joint Competitive examination being conducted by the State Public Service Commission for recruitment/ selection in the state service. The departmental proposal in this regard was approved by the State Cabinet which met under the Chairmanship of Chief Minister Ashok Gehlot here this morning. This would also be applicable in cases of those who are working in substantive capacity in Panchayat Samitis and Zila Parishads, an official spokesman said. Presently, the age limit for the state employees for appearing at the examination is 40 years, he said

RAS Pre Exam 2008 Solved Paper GK & General Science

Rajasthan Administrative Services (RAS) 2008 G.K. and General Science paper conducted today on 7th January 7, 2009. For all Previous year RAS/RTS Papers(1991-2010) visit: RAS Exam Previous years Papers or You can follow us on FACEBOOK OR GOOGLE+
1. Minamata disease is caused by:
A. Mercury
B. Cadmium
C. Lead
D. Zinc
Ans: A
2. Govt. of rajasthan has constituted one organization to advise the govt. on reforms in economic matters is: 
A. Economic policy and reform counsel
B. Reform committee on economic policy
C. Council for economic reforms
D. Economic advisory committee:
Ans: A
3. Under which article of Indian constitution, it is the duty of the Union govt. to protect states against external aggression and internal disturbance: 
A. 355
B. 356
C. 352
D. 360
Ans: A
4. Which one of the following group of organism has significance in diagnosing the death by drowning: 
A. Lichens
B. Protozoa
C. Cyanobacteria
D. Diatoms
5. Heavy rainfall in pushkar, where does the flood occurs: 
A. Ajmer
B. Sawaimadhopur
C. Balotara
D. Sojat
Ans: C

RAS / RTS Pre Exam 2007 Solved Paper - Indian History

RAS / RTS Pre Examination 2007 - Solved Question Paper - (Indian History)
1. The Sikh Kingdom of Punjab was annexed by the English East India Company in—
(A) 1836
(B) 1839
(C) 1849
(D) 1852
Ans : (C)

2. The Kol Uprising of 1831 started in—(A) Gujarat
(B) Bengal
(C) Rajputana
(D) Chota Nagpur
Ans : (D)

3. Who led the Revolt of the Bareilly troops in 1857 ?(A) Kunwar Singh
(B) Bakht Khan
(C) Azimullah
(D) Maulvi Ahmadullah
Ans : (All the four options of the question are not correct.)
Khan Bahadur Khan, the successor of the former ruler (Nawab) of Rohilkhand, led the Revolt of the Bareilly troops in 1857.