Showing posts with label IAS Pre. Show all posts
Showing posts with label IAS Pre. Show all posts

UPSC Exam Calendar 2014

UPSC Exam Calendar 2014: Union Public Service Commission (UPSC), New Delhi announced yearly exam calender today for year 2014 which includes most Indian Administrative Services (IAS) Pre, Main 2014, Indian Engineering Service examination 2014, NDA, SCRA and other examination date by UPSC, New Delhi.
The other Jobs in UPSC Exam calendar 2014 is Various Examination like SCRA Exam 2014, CDS Exam 2014, NDA/NA Exam 2014, Geologist Exam 2014, CISF AE Exam 2014, CMSE Exam 2014, IFS Exam 2014, SO/STENO LDCE Exam 2014 This information is tentative as per UPSC Official website. Download Complete UPSC Exam Calendar 2014 in Pdf Format from below link of UPSC, New Delhi official website.

UPSC Civil Services Prelims 2013 Notification UPSC CSP 04/2013

Union Public Service Commission (UPSC), New Delhi issued Examination Notie No 04/2013 CSP date 5th March 2013.  Candidates should Note that their are certain changes in the scheme of Civil Services (MAIN) Examination which have been elucidated/ changed in the scheme of Examinations. There are some changes also in regard to the choice of lanuage medium in the Civil Services (Main) Examinationa. 
UPSC CSP 2013
UPSC Civil Services Exam New Patter 2013
Qualification: Gruadate from recognized university.
Age: A candidate must have attained the age of 21 years and must not have attained the age of 30 years on 1st August, 2013, i.e. he/she must have been born not earlier than 2nd August, 1983 and not later than 1st August, 1992. The upper age limit prescribed above will be relaxed as per norms.
Application Fee: Candidates (excepting Female/SC/ST/PH Candidates who are exempted from pay- ment of fee) are required to pay fee of Rs. 100/- (Rupees Hundred only) either by re- mitting the money in any Branch of SBI by Cash, or by using net banking facility of State Bank of India/ State Bank of Bikaner& Jaipur/Sate Bank of Hyderabad/State Bank of Mysore/ State Bank of Patiala /State Bank of Travancore or by using Visa/Master Credit/Debit Card 
How to Apply: candidates are required to apply Online by using the website http:// www.upsconline.nic.in Detailed instructions for filling up online applications are available on the above- mentioned website. Brief Instructions for filling up the "Online Application Form" given in Appendix-II. The eligible candidates shall be issued an e-Admission Certificate three weeks before the commencement of the examination. The e- Admission Certificate will be made available in the UPSC website [www.upsc.gov.in] for downloading by candidates. No Admission Certificate will be sent by post.
Important dates:
Start date of UPSC CSP Exam 2013: 5th March 2013
Last date of Online apply:  4th April 2013
Civil Services Prelims Exam 2013 date: 26th May 2013
For UPSC CSP 2013 Notification CLICK HERE

UPSC Exam Calendar 2013

UPSC Exam Calendar 2013: Union Public Service Commission (UPSC), New Delhi has announced yearly exam calender for year 2013 which includes most awaited Indian Administrative Services (RAS) Pre examination dates for year 2013 and other major exams conducted by UPSC, New Delhi. As per schedule displayed on UPSC Website the IAS  Pre Exam 2013 / CSAT 2013 will be held on 19th May 2013, Sunday.  The other Exams/ Jobs in UPSC Exam calendar 2013 are SCRA Exam, 2013, C.D.S. EXAM.(I), 2013, RESERVED FOR UPSC RT/EXAM, N.D.A. & N.A. EXAM.(I), 2013, CIVIL SERVICES (Preliminary) EXAM., 2013, RESERVED FOR UPSC RT/EXAM, ENGINEERING SERVICES EXAMINATION, 2013, COMBINED MEDICAL SERVICES EXAM, 2013, RESERVED FOR UPSC RT/EXAM, RESERVED FOR UPSC RT/EXAM, N.D.A. & N.A. EXAM.(II), 2013, C.D.S. EXAM.(II), 2013, INDIAN FOREST SERVICE EXAM, 2013, CENTRAL ARMED POLICE FORCES (AC) EXAM., 2013, RESERVED FOR UPSC RT/EXAM, CIVIL SERVICES (MAIN) EXAM., 2013, I.E.S./I.S.S. EXAM., 2013, GEOLOGISTS' EXAM., 2013, S.O./STENO (GD-B/GD-I) LTD. DEPTTL. COMPETITIVE EXAM.,RESERVED FOR UPSC RT/EXAM
Download Complete UPSC Exam Calendar 2013 in Pdf Format:
* UPSC Exam Calendar 2013 in Hindi
* UPSC Exam Calendar 2013 in English 
Take a look on UPSC Exam Calendar 2013

Punjab PSC Question Paper 2012 - New Pattern

Punjab PSC Question Paper 2012: Punjab PSC held Punjab State Civil Services Combined Competitive exam 2012 which is based on New Pattern of CSAT which RPSC Rajasthan will also follow in RAS Exam 2013. Punjab PSC 2012 Examination have total 150 Question which need to be solved in 120 Minutes i.e. 2 Hours. 
The questions are from different sections like Comprehension, Interpersonal skills including communication skills, logical reasoning and analytical ability, decision making and problem solving, general mental ability, basic numeracy and English language comprehension. Hope Punjab PSC PRE 2012 held in September 2012 will also help RAS 2013 aspirants. 

Quiz 11: Current Affair Question for RAS Exam

QUIZ  11: Sample RAS Paper Questions from Current Affairs for RAS/RTS Examination or Examination 2012. RAS Exam normally have 8-10 Questions from Current affairs of Rajasthan, India, World Here is Sample Question paper with Selected Questions covering all these topics.
1. National Telecom Policy(NTP) 2011 includes:
A. Free Roaming across India. 
B. All India MNP
C. Minimum Broadband speed of 2 MBPS
D. All of these
Ans: D
2. Supreme Court cancelled Total No. of 2G Licenses in February 2012:
A. 100
B. 122
C. 120
D. None
Ans: B
3. 12th Five year Plan(2012-17) targets economic growth rate of:
A. 8.2%
B. 9%
C. 9.5%
D. 10%
Ans: B
4. From which oil field has DGH approved Cairn India to start ist production work:
A. Mangala
B. Bhagyam
C. Vedanta
D. None of these
Ans: B
5. International Literacy festival 2012 was held at:
A. Mumbai
B. Dubai
C. Kolkata
D. Jaipur
Ans: D

Quiz 8: Geography Questions and Answers

QUIZ 6: Geography (India and World) Multiple Choice Question (MCQ) for RAS/IAS and various Bank, PSC Examinations.

Download FREE Android App on Your Mobile: 
India GK in English: http://tinyurl.com/men8tdf
Samanya Gyan in Hindi: http://tinyurl.com/msuqwq6



 1. The pennines (Europe), Appalachians (America) and the Aravallis (India) are examples ofA. old mountains
B. young mountains
C. fold mountains
D. block mountains
Answer: A
2. Which of the following is a peninsular river of India?A. Gandak  
B. Kosi
C. Krishna
D. Sutlej
Answer: C
3. Which country has the largest coast line?A. USA  
B. Australia
C. Canada  
D. India
Answer: C
4. The two states of India, most richly endowed with iron ore, areA. Bihar and Orissa
B. Madhya Pradesh and Orissa
C. Bihar and West Bengal
D. Madhya Pradesh and West Bengal
Answer: A
5. Largest Producer of aluminium in the world:A. Australia
B. France
C. India  
D. USA
Answer: D

Download Civil Services 2012 Admit Card

IAS Pre 2012 Admit Card: Union Public Service Commission will be conducting the Civil Services (Preliminary) Examination 2012 on 20/05/2012 (Sunday) all over India.  The Commission has uploaded the e-Admission Certificate for the convenience of the admitted candidates (or the reasons/ grounds for rejection of application in respect of rejected applications) on its website (http://www.upsc.gov.in.). 
The candidates are advised to download their e-Admission Certificate and take a printout thereof. The admitted candidates will have to produce the printout of their e-Admission Certificate at the allotted venue for appearing in the examination.  In case the photograph is not visible or available on the e-Admission Certificate, candidates are advised to carry two (2) identical photographs (one photograph for each session) along with proof of Identity such as Identity Card or Voter Identity Card or Passport or Driving License and the printout of e-Admission Certificate at the venue of the Examination. No paper Admission Certificate will be issued for this examination.

IAS Exam 2011 Solved Paper 1 & Paper 2

Indian Administrative Services(IAS) Exam 2011 Paper 1 & Paper 2 Solved Question paper with possible section from where questions are asked with possible marks distributions are attached as shared by one of our Anonymous Reader (We urge please do mention name, so that we alll know your contribution).

UPSC IAS Pre Exam 2011 result declared

Union Public Service Commission (UPSC) has announced the result of the Civil Services (Preliminary) Examination, 2011 held on 12.06.2011. The candidature of the qualified candidates is provisional. In accordance with the Rules of the Examination, all these candidates have to apply again in the Detailed Application Form (DAF), which is available on the website of the Union Public Service Commission http://www.upsc.gov.in/ All the qualified candidates are advised to fill up the DAF and submit the same ONLINE for admission to the Civil Services (Main) Examination, 2011 to be held from 29.10.2011.
Union Public Service Commission have a Facilitation Counter near the Examination Hall Building in its Campus. Candidates may obtain any information/clarification regarding their result of the above mentioned examination on all working days between 10.00 AM to 5.00 PM, in person or on Tel. No. 011-23385271, 011-23098543 or 011-23381125 from this Facilitation Counter. Candidates can also obtain information regarding their result by accessing Union Public Service Commission Website http://www.upsc.gov.in/

IAS General Studies last 20 years Papers

UPSC's IAS General Studies last 20 years Papers can be downloaded and view at below link:

IAS General Studies last 20 years Papers

RAS Pre Public Administration Sample Paper 1

1. Which of the following administrative thinkers has defined administration as "the organization and direction of human and material resources to achieve desired ends" ?
(A) L. D. White
(B) J. M. Pfiffner
(C) J. A. Veig
(D) H. A. Simon
Ans : (B)

2. Which one of the following statements is not correct in respect of New Public Management ?
(A) It has market orientation
(B) It upholds public interest
(C) It advocates managerial autonomy
(D) It focuses on performance appraisal
Ans : (B)

3. 'Good Governance' and 'Participating Civil Society for Development' were stressed in World Bank Report of—
(A) 1992
(B) 1997
(C) 2000
(D) 2003
Ans : (A)

4. If the administrative authority within a department is vested in a single individual, then that system is known as—
(A) Board
(B) Bureau
(C) Commission
(D) Council
Ans : (B)

5. Globalisation means—
(A) Financial market system is centered in a single state
(B) The growth of a single unified world market
(C) Geographical location of a firm is of utmost importance
(D) Foreign capitalist transactions
Ans : (B)

6. By whom was the 'Managerial Grid' developed ?
(A) Blake and White
(B) Blake and Schmidt
(C) Blake and Mouton
(D) Mouton and Shophan
Ans : (C)

7. Who among the following says that public administration includes the operations of only the executive branch of government ?
(A) L. D. White and Luther Gulick
(B) L. D. White
(C) Luther Gulick
(D) W. F. Willoughby
Ans : (C)

8. The concept of the 'zone of indifference' is associated with—
(A) Decision-Making
(B) Leadership
(C) Authority
(D) Motivation
Ans : (C)

9. Who has analysed the leadership in terms of 'circular response' ?
(A) C. I. Barnard
(B) M. P. Follett
(C) Millet
(D) Taylor
Ans : (B)

10. Simon proposed a new concept of administration based on the methodology of—
(A) Decision-making
(B) Bounded rationality
(C) Logical positivism
(D) Satisfying
Ans : (C)

11. Who wrote the book 'Towards A New Public Administration : The Minnowbrook Perspective' ?
(A) Frank Marini
(B) Dwight Waldo
(C) C. J. Charlesworth
(D) J. M. Pfiffner
Ans : (A)

12. Who rejected the principles of administration as 'myths' and 'proverbs' ?
(A) W. F. Willoughby
(B) Herbert Simon
(C) Chester Barnard
(D) L. D. White
Ans : (B)

13. The classical theory of administration is also known as the—
(A) Historical theory
(B) Mechanistic theory
(C) Locational theory
(D) Human Relations theory
Ans : (B)

14. How many principles of organization were propounded by Henry Fayol ?
(A) 10
(B) 14
(C) 5
(D) 9
Ans : (B)

15. Simon was positively influenced by ideas of—
(A) Terry
(B) Barnard
(C) L. D. White
(D) Henry Fayol
Ans : (B)

16. Negative motivation is based on—
(A) Fear
(B) Reward
(C) Money
(D) Status
Ans : (A)

17. 'Job loading' means—
(A) Shifting of an employee from one job to another
(B) Deliberate upgrading of responsibility, scope and challenge
(C) Making the job more interesting
(D) None of the above
Ans : (B)

18. The theory of 'Prismatic Society' in Public Administration is based on—
(A) Study of public services in developed and developing countries
(B) Institutional comparision of public administration in developed countries
(C) Structural-functional analysis of public administration in developing countries
(D) Historical studies of public administration in different societies
Ans : (C)

19. Who among the following is an odd thinker ?
(A) Taylor
(B) Maslow
(C) Herzberg
(D) Likert
Ans : (A)

20. Which of the following is not included in 'hygiene' factors in the Herzberg's two-factor theory of motivation ?
(A) Salary
(B) Working conditions
(C) Company's policy
(D) Responsibility
Ans : (D)

21. The 'Gang-Plank' refers to—
(A) Discipline
(B) Initiative
(C) Equity
(D) Level jumping
Ans : (D)

22. The history of evolution of the Public Administration is generally divided into—
(A) Three phases
(B) Four phases
(C) Five phases
(D) Six phases
Ans : (C)

23. Henry Fayol's General theory of Administration is applicable at—
(A) Policy management level
(B) Top management level
(C) Middle management level
(D) Workshop management level
Ans : (B)

24. F. W. Taylor, the founding father of Scientific Management movement propounded the theory which was conceived to be a scientific methodology of—
(A) Careful observation
(B) Measurement
(C) Generalisation
(D) All of these
Ans : (D)

25. In which of the following are public and private administrations not common ?
(A) Filing
(B) Managerial techniques
(C) Scope and complexity
(D) Accounting
Ans : (C)

Tips for Civil services prepration

Sometimes, we work really hard studying our lessons but still, we only get an average result. In order to perform best in your examinations, there should be a lot of preparation. The amount of preparation will determine how confident you will be when taking your exams. Different people have different strategies on their exam preparations. Some people only studies moments before the test, while others study months before it. No matter which way suits for you, you have to make sure that you do it effectively.
The best way of studying is the willingness to learn. When one has the amount of determination and interest with the given subject, he will be eager in studying it. For example, if we do not like a math subject perhaps, we will always have low grades on it. Why? Because we do not find it interesting, and that is why we just take it for granted. Remember that if you take time to learn something you do not like, you will find interest from it after some time. If you are willing to study it and offer more time for that certain subject, you will not find difficulty when taking an exam.
The best technique some students do when they need to prepare for examinations is to study it from the time it was discussed in class. This means that the moment it has been taught, always think of it and remember the details. It will be best if you study all the week’s lessons every end of the week. Do that habit each passing week so you are stocking knowledge into your mind one at a time. People who studies only before the exam will find a lot of difficulty because they are cramming all the lessons and try recalling them all at once. This can really stress the mind, and you even might find difficulty trying to remember them all.
But study them week after week; it will be just an exercise for you. Just like when we have a new regular task. For example, if we are told to do the groceries every week, we need to do it once a week and for the coming weeks. Each week, if we come to that particular day of doing the grocery, we do not have to remember it, because it is already programmed in our minds that there s a task we should do, and it is doing the grocery. If you put to your mind a task and decide to do it every specific time, then you do not have to stress it out when doing it.

CSAT to replace IAS Pre Exam 201

The government will soon come out with a detailed syllabus of the Civil Services Aptitude Test (CSAT) — a new scheme of examination, which is to replace the existing Civil Services (Preliminary) Examination from 2011. The test is meant for shortlisting candidates for the CS (Main) Examination, being conducted every year to recruit officers in IAS, IFS, IPS and other elite central services.
The Centre had in March approved the proposal for introduction of CSAT in place of CS (Preliminary) from next year, and subsequently asked the Union Public Service Commission (UPSC) to work out its syllabus