Friday, October 11, 2013

Rajasthan 3rd Grade Teachers Exam 2013 Answer Key, Solved Paper

Rajasthan Panchayati Raj 3rd Grade Teachers Exam 2013 Answer Key, Solved Question Paper: Panchayati Raj Department, Rajasthan Today, 11th October 2013 successfully conducted examination at various district centers across Rajasthan for 20000 3rd/ Third Grader Teachers Jobs in Rajasthan via Zila Parishad state. Rajasthan Panchayati Raj issues Notification for 20000 which includes 11000 Post for Level-I & 9000 post for Level-II. Now candidates are looking for Answer Key, Solution, Solved Paper of Rajasthan Panchayati Raj 3rd Grade Teachers Examination 2013. The Official Answer Key of Examination will be issued by competent authority in coming days so candidates are advised to wait for Official Answer Key of  Rajasthan 3rd Grade Teachers Exam 2013. Till Now we are providing Question & their solution based on memory of candidates appeared in Examination.
Rajasthan 3rd Grade Teachers Exam 2013 Answer Key, Solved Question Paper:
Q.1 Vijaydashmi / Dashara is celebrated on ?
Ans: 10th of Aswin Month (Shukla Paksha Dashami, Aswin)
Q.2 Total Number of days in Leap Year is ?
Ans: 366
Q.3 Banasthali Vidyapeeth was established by ?
Ans: Pandit Hiralal Shashtri & his wife Mrs. Ratan Shashtri in 1935 to empower woman education in India.
Q.4 Smallest district of Rajasthan is ?
Ans: Dholpur (3034 KM2)
Q.5 Harsh Hills in Rajasthan are located at ?
Ans: Sikar district
Q.6 Kailadevi Temple is located at ?
Ans: Karauli District
7. The war of "MATIRE KI RAD" was fought between ?
Ans: Nagaur and Bikaner Kings in 1644
8. Aahar Site is located in ?
Ans: Udaipur city in Dhulkot area on Aayad River
9. M. P. Birla Planetarium is located at ?
Ans: Jaipur
10. Bani-Thani painting is related to ?
Ans: Kishangarh

11. Rajasthan is divided into how may division ?
Ans: 7
12. Rana sanga was assisnated by ?
Ans: Uda (his son)
13. Who was first lady MLA of Rajasthan ?
Ans: Yashoda devi (Banswara)
14. Languria Song is related to ?
Ans: Kaila Devi
15. Mazdoor divas is celebrated on ?
Ans: 1st May
16. The house of Bhell is called ?
Ans: Pal
17. 27% Reservation to OBC is grated by which commission ?
Ans: Mandal Aayog
18. Vaidyanathan Committee is associated with ?
Ans: Vaidyanathan Committee Recommends Remote Sensing, National Centre for Improving Agricultural Statistics
19. Oldest mountain range is ?
Ans: Aravali
20. Nakki Lake is situated at ?
Ans: Mount Abu, Sirohi
You Might also Like:
For Papers, Rajasthan GK Visit: http://www.rajasthangk.net/
For India GK Visit: http://www.indiagk.net/