How to get RAS Exam Duplicate admit card

RPSC(Rajasthan Public Service Commission) has dispatched the admit cards for candidates appearing for RAS Pre Examination which is scheduled on 29 September 2010. This time RPSC included Block levels Examination centers also to facilitates the candidates. Admit cards will reach all candidates by next week as RPSC started dispatch of admit cards on 18 September.
You can also check admit cards detail and examination center by name or Bar Code.

http://rpsc.gov.in/Exams/ras_detail/Name_wise.asp


If you did not get RAS Exam 2010 admit card then you have to collect it by self from RPSC Ajmer office which have setup a control room from 27 sept onwards to help RAS Aspirants.
For more information please go though below RPSC Website link which have some notification regarding this.
http://rpsc.gov.in/PNV-ras10-210910.pdf

RPSC 457 Recruitments for Lecturers in Rajasthan Colleges 201

RPSC invites application on OMR Application Forms for following Jobs vacancies of Lecturers :
Job Type: Lecturers (Vyakhyata)
Total Post: 457 posts in various subjects in Colleges in Rajasthan,
Pay Scale : PB-3 Rs. 15600-39100 Grade Pay Rs.6000/-,
Age : 21-35 years
OMR Application Form : OMR Application Form and brochure can be collected from at the cost of Rs.250/- (Rs.150/- for OBC of non-creamy layer, Rs.50/- for SC/ST)
How to Apply : OMR Application forms should be send by Registered post / Speed post or in person at RPSC on or before 02/11/2010.
For more detail visit: http://rpsc.gov.in/College_Edu_Vistrit-210910.pdf
For More jobs visit: http://www.jobkhabar.com/

RAS Pre Exam 2010 admit card dispatched

RPSC(Rajasthan Public Service Commission) has dispatched the admit cards for candidates appearing for RAS Pre Examination which is scheduled on 29 September 2010. This time RPSC included Block levels Examination centers also to facilitates the candidates. Admit cards will reach all candidates by next week as RPSC started dispatch of admit cards on 18 September.

You can also check admit cards detail and examination center by name or Bar Code.

RAS Pre 2010 Examination Admit cards detail by Name


RAS Pre 2010 Examination Admit cards detail by Roll no

Hindi Niband websites and Hindi Niband

Hindi Niband websites and Hindi Niband materail can be avail from below mentioned websites as these are some of top websites on internet for Hindi Subject:


http://www.abhivyakti-hindi.org/snibandh/index.htm

http://www.hindinest.com/nibandh/index.htm

IAS General Studies last 20 years Papers

UPSC's IAS General Studies last 20 years Papers can be downloaded and view at below link:

IAS General Studies last 20 years Papers

Rajasthan Budget 2010-11 in Hindi and English Pdf

Chief minister Ashok Gehlot, who also holds the finance portfolio presents state's budget for the financial year 2010-2011 in the Rajasthan assembly. Presenting the budget for the second time in his second tenure

Rajasthan Budget 2010-11 Highlights

Rajasthan Budget 2010-11 in Hindi

Rajasthan Budget 2010-11 in English

RAS Pre Public Administration Sample Paper 1

1. Which of the following administrative thinkers has defined administration as "the organization and direction of human and material resources to achieve desired ends" ?
(A) L. D. White
(B) J. M. Pfiffner
(C) J. A. Veig
(D) H. A. Simon
Ans : (B)

2. Which one of the following statements is not correct in respect of New Public Management ?
(A) It has market orientation
(B) It upholds public interest
(C) It advocates managerial autonomy
(D) It focuses on performance appraisal
Ans : (B)

3. 'Good Governance' and 'Participating Civil Society for Development' were stressed in World Bank Report of—
(A) 1992
(B) 1997
(C) 2000
(D) 2003
Ans : (A)

4. If the administrative authority within a department is vested in a single individual, then that system is known as—
(A) Board
(B) Bureau
(C) Commission
(D) Council
Ans : (B)

5. Globalisation means—
(A) Financial market system is centered in a single state
(B) The growth of a single unified world market
(C) Geographical location of a firm is of utmost importance
(D) Foreign capitalist transactions
Ans : (B)

6. By whom was the 'Managerial Grid' developed ?
(A) Blake and White
(B) Blake and Schmidt
(C) Blake and Mouton
(D) Mouton and Shophan
Ans : (C)

7. Who among the following says that public administration includes the operations of only the executive branch of government ?
(A) L. D. White and Luther Gulick
(B) L. D. White
(C) Luther Gulick
(D) W. F. Willoughby
Ans : (C)

8. The concept of the 'zone of indifference' is associated with—
(A) Decision-Making
(B) Leadership
(C) Authority
(D) Motivation
Ans : (C)

9. Who has analysed the leadership in terms of 'circular response' ?
(A) C. I. Barnard
(B) M. P. Follett
(C) Millet
(D) Taylor
Ans : (B)

10. Simon proposed a new concept of administration based on the methodology of—
(A) Decision-making
(B) Bounded rationality
(C) Logical positivism
(D) Satisfying
Ans : (C)

11. Who wrote the book 'Towards A New Public Administration : The Minnowbrook Perspective' ?
(A) Frank Marini
(B) Dwight Waldo
(C) C. J. Charlesworth
(D) J. M. Pfiffner
Ans : (A)

12. Who rejected the principles of administration as 'myths' and 'proverbs' ?
(A) W. F. Willoughby
(B) Herbert Simon
(C) Chester Barnard
(D) L. D. White
Ans : (B)

13. The classical theory of administration is also known as the—
(A) Historical theory
(B) Mechanistic theory
(C) Locational theory
(D) Human Relations theory
Ans : (B)

14. How many principles of organization were propounded by Henry Fayol ?
(A) 10
(B) 14
(C) 5
(D) 9
Ans : (B)

15. Simon was positively influenced by ideas of—
(A) Terry
(B) Barnard
(C) L. D. White
(D) Henry Fayol
Ans : (B)

16. Negative motivation is based on—
(A) Fear
(B) Reward
(C) Money
(D) Status
Ans : (A)

17. 'Job loading' means—
(A) Shifting of an employee from one job to another
(B) Deliberate upgrading of responsibility, scope and challenge
(C) Making the job more interesting
(D) None of the above
Ans : (B)

18. The theory of 'Prismatic Society' in Public Administration is based on—
(A) Study of public services in developed and developing countries
(B) Institutional comparision of public administration in developed countries
(C) Structural-functional analysis of public administration in developing countries
(D) Historical studies of public administration in different societies
Ans : (C)

19. Who among the following is an odd thinker ?
(A) Taylor
(B) Maslow
(C) Herzberg
(D) Likert
Ans : (A)

20. Which of the following is not included in 'hygiene' factors in the Herzberg's two-factor theory of motivation ?
(A) Salary
(B) Working conditions
(C) Company's policy
(D) Responsibility
Ans : (D)

21. The 'Gang-Plank' refers to—
(A) Discipline
(B) Initiative
(C) Equity
(D) Level jumping
Ans : (D)

22. The history of evolution of the Public Administration is generally divided into—
(A) Three phases
(B) Four phases
(C) Five phases
(D) Six phases
Ans : (C)

23. Henry Fayol's General theory of Administration is applicable at—
(A) Policy management level
(B) Top management level
(C) Middle management level
(D) Workshop management level
Ans : (B)

24. F. W. Taylor, the founding father of Scientific Management movement propounded the theory which was conceived to be a scientific methodology of—
(A) Careful observation
(B) Measurement
(C) Generalisation
(D) All of these
Ans : (D)

25. In which of the following are public and private administrations not common ?
(A) Filing
(B) Managerial techniques
(C) Scope and complexity
(D) Accounting
Ans : (C)